Izvor: HAPPY BSC/Viktorija Samardžić
10.02.2023 u 17:54
0

„SVOJIM BIĆEM OSVOJIO JE MESTO U NAŠIM SRCIMA I TU ĆE OSTATI ZAUVEK!“: Dragoljub Đuričić bi danas proslavio svoj 70. rođendan! Sećanja ne blede.. (FOTO/VIDEO)

Danas bi proslavio svoj 70. rođendan

Čovek čiji su udarci palica u doboš i činele odzvanjali u pesmama brojnih jugoslovenskih rok grupa, ali čini se i u srcima mnogih bio je legenda naše muzičke scene. Dobar, izuzetno skroman, plemenit, požrtvovan, odan i veran prijatelj to su reči koje opisuju Dragoljuba – našu balkansku lavinu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dragoljub Đuričić je rođen 10. februara 1953. godine na Cetinju u Crnoj Gori.

– Rođen sam na Cetinju, moja majka je radila nekoliko godina u Cucama, pa sam posle rođenja bio tamo, vrlo se malo toga sećam. To su neka sasvim druga vremena, tada se u teškim uslovima stvarala zemlja zvana Jugoslavija. Sećam se da mi je majka kao poslasticu kupovala karamele na komad i to jednu za sedam dana, a nekada i za mesec… Kao dete sam bio okrenut sportu, to su vremena kada je retko ko imao radio, a kamoli… Počeo sam da se interesujem za muziku tek sa 15 godina, što je za današnje vreme već prekasno – ispričao je.

Muzičku karijeru započeo je tokom 1970-tih u Herceg Novom gde je sa školskim drugovima osnovao grupu The End, a zatim Krune i Veritas. Pre nego što se ozbiljno otisnuo u muzičke vode, okušao se i kao golman u vaterpolu. U Beograd se doselio 1975. i ubrzo potom priključio grupi Ribeli, koja je na koncertima širom Jugoslavije pratila poznate pop i rok pevače i pevačice – Kemala Montena, Arsena Dedića, Dušana Prelevića, Biseru Veletanlić, Gabi Novak i druge.

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Karijeru je nastavio sa grupom Mama Koko u kojoj je bio i Dado Topić. Grupa je 1978. godine pratila pop pevača Zdravka Čolića na turneji Putujući zemljotres.Tada je Zdravko Čolić prvi put održao koncert pred punim stadionom Crvene Zvezde u Beogradu, da bi to ponovo učinio 2001. i 2007. godine, takođe sa Đuričićem na bubnjevima. Đuričića su potom pozvali da se pridruži Ju grupi, sa kojom je snimio album „Samo napred..!“, a zatim se priključio skopskom rok sastavu Leb i sol. Sa makedonskom grupom je svirao nekoliko godina, snimio tri studijska i dva uživo albuma i dosta putovao, nastupajući širom zemlje i u inostranstvu. Niškom rok sastavu – Kerber, pridružio se sredinom osamdesetih, sa kojim je takođe snimio tri studijska albuma. Sarađivao je i sa nedavno preminulim kantautorom Đorđem Balaševićem, muzičarem Lazom Ristovskim i velikim brojem drugih umetnika.

Mislim da ne postoji ni jedan veći muzičar sa kojim se ja nisam popeo na binu i to mi ispunjava srce“, rekao je Đuričić

Govorio je da ga je „rokenrol potpuno opio“ i da je „to jedna filozofija življenja“, što mu je „omogućilo da ostvari apsolutnu slobodu i da se usredsredi na svu njegovu buntovnost“.

„Mislim da je rokenrol jedna od najvećih i najboljih izmišljotina čovečanstva. Rokenrol je sloboda, buntovnost, a toga je pomanjkalo u 21. veku.“

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Ostavio je značajan trag i u solo bubnjarskoj karijeri svirajući razne muzičke žanrove, kao i sa sastavom Drums Company koji je predvodio. Učestvovao je u snimanju više od 70 albuma i odsvirao više od 6.000 koncerata.Radio je i muziku za filmove i pozorišne predstave, a komponovao je muziku za balet Dr. Džekil i Mr. Hajd u Narodnom pozorištu u Beogradu. Bio je član Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i držao školu bubnjeva u Beogradu.

Pored ogromnog talenta koji je posedovao za sviranje, malo ko zna da je i sam stvarao muziku.

Evo koje je sve kompozicije iznjedrio:

1. LEPTIROV LET

2. LIJEPA PESMA

3. UJKA VANJA 

4. ULIČNI PSI

5. MENI TREBA RITAM JAK

 6. JEDNA PTICA SE SKAMENILA (feat. Bora Dugić)

7. UNO DUE TRE

Pored toga što je svirao i oplemenjivao im karijere sa najvećim imenima poput: Vlatko Stefanovski, Kornelije Kovač, Zdravko Čolić, Nikola Dimuševski, Bodan Arsovski, Bora Dugić, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Bodo Kovačević, Davorin Popović, Điđi Jankelić, Ipe Ivandić, Laza Ristovski, Nikola Čuturilo, Aleksandar Habić, Dejan Cukić, Aleksandar Lokner, Zvonko Đukić, Ivan Fece Firchie, Darinka Matić-Marović, hor Krsmanović, Ivan Ilić, Jazz orkestar RTB, Radomir Mihailović Točak, Lola Andrić, Josip Boček, Bora Đorđević, Laurens van Rooyenom, Chris Nikols, Zoran Živković, Bane Božinović, Tomica Nikolić, Goran Šepa, Kristina Savić, Ivana Jordan, Bojan Ristić, Katarina Milošević, Tamara Marković, Ljubiša Paunić, Miodrag Bata Kostić, Žika i Dragi Jelić, Igor Malešević, Biljana Kitanović, Sandra Belić, Petar Ivanović, Gudači Sv. Đorđa, Đorđe Balašević, Aleksandar Dujin, Duda Bezuha, Slobodan Marković, Ognjen Radivojević, Vladan Vučković, Bata Božanić, Nenad Petrović, Vlada Maričić, Goce Micanov, Uroš Šećerov, Lav Bratuša, Aleksandar Sedlar, Milan Sarić, Žika Filipović, Tom Freklin, Akash Bhatt, Johnny, Pop Asanović, Stjepko Gut, i mnogih drugih njegova druga najveća ljubav i strast bilo je slikarstvo.

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Mi vam otkrivamo njegove najlepše radove koje sigurno niste videli:

 

 

 

OVAKO SU SE BROJNE KOLEGE,UMETNICI OPROSTILI OD BUBNJARA ČIJI JE OSMEH BIO ZAŠTITNI ZNAK:

Zdravko Čolić: Moje srce bira Dragoljuba Đuričića, jer smo i stvarali zajedno više od četiri decenije i osećam ogromnu tugu, otišao je prerano. Nedostajaće mi njegova životna filozofija, kao i njegov neodoljiv humor. Uvek je bio tu kad treba da sasluša i posavetuje. Bio je veliki umetnik i još veći čovek. Čudesan, neponovljiv, beskrajno talentovan i nadasve drag svima. Bio je ljudina vanserijske energije i inteligencije.

Ivan Ivačković: Moje srce je još davnih dana izabralo Dragoljuba. Postali smo prijatelji početkom osamdesetih, a kasnije sam ga pozvao i da mi bude kum na venčanju. Razlog je jednostavan: želeo sam da u tom trenutku pored mene stoji najbolji čovek kojeg poznajem. Niko nije imao imao veće srce i širu dušu od Dragoljuba. Bio je divno, plemenito ljudsko biće, čovek besprekornog karaktera, uvek vitez, uvek tu za druge, uvek spreman da pomogne. Nisam sposoban da razumem prerani odlazak nekoga ko je toliko voleo život. Ne mogu to ni da pojmim ni da prihvatim. Ostavio nam je veliko zaveštanje, ne samo u umetničkom, nego i u ljudskom smislu. U obavezi smo da to zaveštanje držimo živim, da ga budemo dostojni, da negujemo Dragoljuba u nama. Tako će se i on produžiti. Bila je sreća i istinska privilegija deliti s njim vreme, energiju i ideje. Izuzetan čovek kojeg ćemo voleti dok je nas samih.

Vlado Georgijev: Dragoljub je bio jedan od simbola Herceg Novog, iako to nije potencirao, to su svi znali. Bio je i simbol promjena, bunta protiv nepravilnog i lošeg establišmenta. Meni je bio prijatelj prije svega, komšija, neko s kim sam često pio kafu u gradu i ćakulao. Gostovao je na mojim mnogim koncertima kad god je mogao, to je radio od srca. Imao je divnu narav i veliko srce. Eto, zbog toga moje srce bira Dragoljuba… Slava mu!

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Uroš Šećerov: Moje srce je davno izabralo Dragoljuba, jer nije krio svoju nesavršenost, nije se bojao onoga što ne zna već je celim srcem davao ono u šta je bio siguran, a to je ljubav prema ljudima, muzici, ritmu, bubnjevima i  Herceg Novom! Da, Herceg Novom, iznova i iznova bi to uvek govorio! Jako mi  nedostaje!

Grupa Kerber: Goran Šepa- Gale: Dragoljub je svojim bićem osvojio mesto u našim srcima i tu će ostati zauvek.

Branislav Božinović: Četiri godine bili smo zjedno  i drugovi i kao braća. Spavao je kod nas, kod mene, hranili smo se tu, kad je u Nišu, upoznao mi je decu, moj sin ga je zvao Dagoub, imao je tri godine, a kasnije je upoznao i moju kći. U Herceg Novi kad dođemo, svi kod njega, nismo pravili razlike. Baš je bilo druženje na vrhunskom nivou. Bez i jedne ružne reči ili pomisli. Njegova energija je bila jako važna za nas, za Kerber, to se osetilo i na tri albuma koja smo snimili sa njim. Živelo se i sviralo punim plućima sa njim! Kako da ga čovek ne zavoli onakvog luckastog  i dobričinu? Nedostaje nam i još uvek,  posle saznanja o njegovom odlasku, mi svi ne možmo da prihvatimo da ga nema…

Bora Čorba: Puno sam ga voleo zbog njegove vedrine, osmeha i pozitivne energije koju je širio svuda oko sebe. Sarađivali smo davno, u vreme dok sam bio u Suncokretu. Sretali smo se stalno. Mnogo će nedostajati, svima!

Vicko Milatović: Kad god mi je trebalo, uvek je nalazio vremena i izlazio mi u susret. U današnje vreme je jako teško naći pravog i iskrenog prijatelja na koga čovek može da se osloni. Moje srce bira Dragoljuba Đuričića zato što mi je on bio zaista prijatelj. Neka mu duša nađe večni mir. Mnogo ćeš mi nedostajati brate!

Ivan Firči: Srce se ne može razlogom objasniti, posebno ne onako veliko kao Dragoljubovo. Njegovo je bilo pouzdano, lojalno, iskreno i nadasve veselo. Kada te je jednom zagrlilo u svoj ritam, odoleti nisi mogao.

Rambo Amadeus: Zbog toga što je samo srcem išao kroz život.

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Dragi Jelić (YU grupa): Čim izgovorite ime Dragoljub, dobijate i odgovor da se radi o čoveku koji je svojim stavom plenio ljude oko sebe. Svirali smo oko tri godine zajedno,ali za ceo život ostaje prisutan u mom srcu.Ne mogu da se pomirim da ga nema.

Nikola Čuturilo: Moje srce ne bira. Tu je svako mogao da uđe.Neko bi se zadržao kratko, neko malo duže. Dragoljub je u mom srcu od trenutka kada smo se upoznali, ima tome čerdesetak godina. Tu je bez prekida do današnjeg dana kada u neverici spoznajemo koliko će nedostajati. Biće u mom srcu zauvek zbog svega. Svirao je na moja prva dva albuma, pazio me je i savetovao kao pravi stariji brat. Znao je moje tajne kao što mi se i sam poveravao, jer smo vrlo brzo postali bliski. Neko koga mogu da okrenem uvek i zatražim bilo šta. Imponovao mi je njegov stav i delili smo iste ili slične životne vrednosti. Ceo svoj život prošao je uspravno, čista obraza i sa velikim toplim srcem za sve i svakoga. Njegov dečački iskren osmeh i buran pozdrav pri svakom susretu je nešto što će mi nedostajati svakoga dana. Zbog toga i ne umem da se oprostim, jer Dragoljub, moj Draguljče biće u mom srcu zauvek.

Kiki Lesendrić: Dragoljuba biram zbog mog detinjstva zbog igranki u Domu omladine gde je svirao sa „Mama Ko Ko“, a ja izveo curu na svirku. Zbog prvih Pilota gde je trebalo da bude stalni član, ali je otišao u Leb i sol. Zbog imena koje mu je pristajalo beskrajno, drag i mio, ali i zbog energije koja se retko viđa, nezaboravnih koncerata u Zgrebu i Podgorici…

Đule Van Gog: Moje srce bira Dragoljuba- mog uvek nasmejanog ‘Komšu“, plemenitog Diva, zato što je bio i zauvek ostao Brat, Veliki Umetnik, Veliki Bubnjar, a pre svega Veliki Čovek!

Vladan Vučković Paja: Moje srce bira Dragoljuba, jer je on sam išao srcem kroz život. Sve što je radio bilo je prožeto srcčanošcću. Zato što sam se sa njim smejao svim srcem. Zato što sam sa njim svirao ne štedeći se. Zato što smo ponekad zajedno i tugovali, opet svim srcem. Zato što je svim srcem branio svoje stavove. Zato što smo vodili duboke intelektualne razgovore koji su često završavali nekim dubljim i iskrenijim istinama nego što nam se činilo. Zato što je istina sa njim znala biti i kompleksna i jednostavna, ali uvek samo istina. Zato što smo postali veliki i intimni prijatelji. Zato što mi je pružio šansu koju sam uspeo da iskoristim. Zato što je bio veliki čovek sa velikim, blagim i empatičnim srcem. Zato što je ostala praznina iza njega, velika kao  njegovo srce.

Dragan Điđi Jankelić: Evo što mogu reći u ovom za mene užasnom trenutku za koji bih volio da ga nikad nisam doživio. Mene je smatrao najboljim (što mi je jednom i lično rekao) a ja njega u mnogo čemu boljim od sebe. Ali to nije razlog zbog čega sam ga volio i cijenio nego zbog toga što je bio inteligentan, elokventan, pošten i drag kolega i prijatelj. Nikad neće biti zaboravljen!

Kepa Dejan Stojanović: Moje srce bira Dragoljuba, jer ga znam jako dugo skoro od rođenja, sarađivao je sa mojim ocem Kepom iz grupe Smak. Družili su se i jako poštovali međusobno. Skoro su razgovarali o budućoj saradnji. Naime, trebali smo otac, moj sin Marko i ja da budemo gosti na njegovom  koncertu bubnjara, nažalost korona je odnela još jednog dobrog čoveka i kolegu. Dragoljub je bio pokretač dobre energije i zaista nam je jako žao što ga nema više među nama!

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Garo Tavitijan: Bio je divan čovek koji je tačno znao sve i kome je bilo veoma lako da kaže istinu i velike komplimente svakome koje zaslužio. Legendaran bubnjar, veliki i zbog njegove solističke karijere i projekata, gde je skupio puno perkusionista i ostvario je svoj san  za Dan bubnjara. Moj otac ga je puno voleo i u svakom trenutku je bilo ljubavi i poštovanja između njih. Neverovatna pozitivna energija i osmeh s kojim je plenio. Veliki čovek,  fer i drag. Svet ne bi bio isti bez njega.

Branislav Samardžić: Zbog neponovljive životne energije, filigranski izbrušene plemenitosti, morala koji je danas tako, tako redak, poput dragog kamena u prirodi, zbog neverovatnog osećaja da probudi ono najbolje u čoveku, a naposletku i zbog njegove velike i široke duše, koja je poput neba iznad mora Crne Gore.

Apsolutno Romantično (Zoran Kina Alvirović): Kad je neko dobar poput njega, human, iskren u stavovima i izrazu, pritom izvanredan umetnik, naravno da ga srce izabere. Zbog toga Dragoljub!

Akaš Bhat: Bio je jedan od najdisciplinovanijih, i najenergičnijih muzičara u Srbiji. Takođe je bio toliko aktivan i brz u akciji da sam mu dao nadimak „Brzoljub Zuričić“, a on bi mene zvao Gospodin iz Indije. Uvek sam uživao u saradnji sa njim.

Sebastijan Kerkeš: Upoznao sam Dragoljuba  kada sam imao devet godina, u Zrenjaninu, u gomili obaveza, našao je 20 minuta (ne dva, nego 20) da me upozna na inicijativu moje majke. Požalio nam se da ima užasnu migrenu i unapred se izvinjavao ako bude pravio grimase, zbog jakih bolova. Posle 14 godina , prišao mi je nakon jednog koncerta, da mi udeli lepe reči, tačno se sećao dana kada smo se upoznali, mesta gde smo pričali, kao i mog imena. To je Dragoljub Đuričić. Čovek koji pored svih velikih stvari i uspeha, nije zaboravio da je čovek. Bio je svestan koliko je motivisao druge i nikada to nije zloupotrebio. Na zemlji sa obe noge.

Branka Šćepanović- Popović: Dragoljub je bio moj prijatelj i kolega. Omiljen među kolegama –  veliki umjetnik koji je poštovan i van granica naše zemlje. Znao je da okupi na hiljade ljudi na svojim koncertima. Mnogo smo izgubili sa njegovim odlaskom. Imao je velike planove. Odnio ih je sa sobom. Mnogo sam tužna, tužno su njegove Cuce, njegovo Cetinje Crna Gora i sve države iz okruženja. Počivaj u miru veliki i dobri čovječe!

Dejan Cukić: Moje srce bira Dragoljuba jer… pamtim kada sam ga prvi put video u životu pomislio sam: „Bože, ovaj čovek igra za bubnjevima!“… jer, kada smo se upoznali, samo pet minuta je bio poznanik i odmah postao prijatelj… jer je bio uz mene u najvažnijem i najtežem trenutku karijere, na mom prvom solo albumu i turneji, jer su nam se sinovi rodili sa mesec dana razlike pa smo ih šetali u kolicima po Tašmajdanu i blebetali dok ne promuknemo, jer je bio jedan, jedinstven i neponovljiv…

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Žika Filipović: Dragoljub je neraskidivi deo života svakog ko je imao priliku da ga bolje upozna. Razum i srce najčešće biraju nezavisno, svako za sebe, često i oprečno. Kada je Dragoljub u pitanju i razum i srce su birali jednako. Zbog toga što je  narodski rečeno – dobar čovek. Zbog njegovog posebnog talenta i šarma. Zato što bi svaku prostoriju u koji bi ušao osvetlio svojom aurom, a svaku tešku situaciju učinio lakšom. Zbog svog mladog i vedrog duha i originalne duhovitosti. Zbog čistote i poštenja. Zbog životne ispunjenosti i velike i neukaljane karijere. Zato što je bio veliki motivator, vredan i pun energije. Zbog ljubavi za bližnje i razumevanja za kolege. Zbog toga što je inspirativno družiti se sa njim. Zbog osmeha koji razoružava. Zato što je čovek u koga se može pouzdati i ne menja stav kako vetar duva… Nigde ovde nema glagola “biti” u prošlom vremenu. Ništa od navedenog Dragoljub nije “bio”, on jeste i dalje i za mene je i dalje živ. I dalje mi, uprkos svemu, izvlači osmeh na lice. Sećanja su živa i nikad neće izbledeti. Srce je izabralo prijatelja za ceo život, a glava je potvrdila.

Milica Milša: Takvi ljudi i takvi umetnici se retko sreću. Nedostajaće ovoj planeti!

Vladan Savić: Zračio je energijom koja je bila jedinstvena. Pored osvedočenog talenta bio je vlasnik specifičnog humora i rezervoar optimizma. Velikodušno mi je ustupio svoje fantastične crteže za naš zajednički prvenac, knjigu poezije „Rubato“.

Dragan Ivanović- basista: Moje srce bira Dragoljuba – zbog njegovog osmijeha. Kako god da ste raspoloženi kada se sretnete sa njim mijenjate raspoloženje u razdragano, veselo i puno života.  Nedostajaće nam!

Bojana Stamenov: Imao je divnu osobinu da voli ljubav!Ljubav prema ritmu, muzici, životu, mladosti, narodu… Svoje mlade kolege je poštovao i tretirao kao egal, umeo je da se ničim izazvano javi i pita za junačko zdravlje, što je u današnje vreme  retkost. On je jednom rečju bio otelotvorenje reči – ŽIVOT!

Milica Dabović: Moje srce bira Drqgoljuba Đuričića, jer je uvek bio čovek sa osmehom, dobrotom, energijom, smislom za humor! Uvek je znao šta da kaže i da te ohrabri. Ulije želju za životom. Hvala !

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter