Izvor: HAPPY BSC
30.01.2023 u 21:40
0

SLOBODAN VLADUŠIĆ U EMISIJI „ĆIRILICA“: „Cena aktuelnog ultimatuma Srbiji ipak manja nego što je bila 1999. godine“

Bez obzira kako smo se opredeljivali u nekim situacijama i kakve smo žrtve u takvim trenucima podnosili, mi smo ipak nastavili da trajemo.

U večerašnjoj emisiji “Ćirilica” novinar prof. dr Slobodan Vladušić istakao je da ne veruje u tezu da su neki narodi omiljeni, a neki ne i dodao da to u velikoj meri zavisi od geopoolitičkog kontesta koji, kako se menja, tako menja i omiljenost ili neomiljenost nekog naroda.

– Crnjanski je u svojoj knjizi “Pisma iz Pariza” govorio o tome kako se već negde 20-ih godina prošloga veka francusko javno mnjenje na neki način okretalo prema Bugarskoj i pokazivalo je značajno razumevanje za bugarske nacionalne interese. Ima jedna rečenica koja je vrlo interesantna “Nije se sve završilo na Kajmakčalanu”. Ta rečenica govorio o tome da ne postoji nešto što se zove kraj istorije. Mi verujemo u to da je svaki ultimatum ili svaki istorijski događaj na neki način presudan i kao da posle njega postoji samo život ili smrt. Zapravo istorija pokazuje da nije tako – rekao je on.

Prema njegovim rečima, bez obzira kako smo se opredeljivali u nekim situacijama i kakve smo žrtve u takvim trenucima podnosili, mi smo ipak nastavili da trajemo.

– Fakt jeste da Srbija danas postoji na Balkanu i da se Srbija danas na Balkanu za nešto pita. Treba uzeti u obzir tu činjenicu. Kada govorimo o ultimatumu koji je ovih dana na neki način formiran, njegova cena je ipak manja nego što je bila 1999. godine, kada smo zapravo dobili bombardovanje. Sva je prilika da u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji, koja je u značajnoj meri drugačija nego što je to bilo u vreme unipolarnog sveta. Ta vrsta pritiska ipak ne može biti onakva kakva je bila 1999. godine, sa NATO bombardovanjem ili čak 1991. godine sa ekonomskim sankcijama koje su tada bile odobrene od strane Saveta bezbednosti. Danas nešto tako sigurno ne bi moglo da funkcioniše – ocenio je Vladušić.

Vladušić je naglasio da unipolarni svet danas ne funkcioniše, što, kako je rekao, zapravo znači da postoji mogućnost okretanja ka nekoj drugoj strani koja ne uvodi sankcije i koja je zainteresovana i može da vam pomogne da postojite.

– Situacija se u tom smislu promenila i to treba uzeti u obzir kada se raspravlja o nekim našim budućim akcijama i uopšte o budućnosti ovoga naroda. Situacija je danas mnogo laksa nego što je bila pre 20 ili 30 godina – kazao je Vladušić.

On je podsetio da smo 1910. godine imali sličnu situaciju vezanu za Carinski rat sa Austrougarskom kada je srpska privreda, a pre svega poljoprivreda bila u velikoj meri uvezena u privredni sistem Austrougarske.

– Morali smo da napravimo jednu vrstu ekonomskog spina i da otvorimo neka nova tržišta, da se povežemo sa nekim drugim državama. Srbija je iz Carinskog rata izašla kao pobednik iako je na početku situacija izgledala katastrofično i kataklizmično. Na kraju krajeva, u takvim situacijama treba uvek uzeti u obzir ne samo nešto što izgleda kao očigledna žrtva, već treba razmisliti i o tome kakva se situacija stvara i postoji ukoliko pristanete na neki ultimatum ili odustanete da se borite – rekao je on.

– Postoji nešto što se ne može izračunati samo novcem i nekom vrstom gubitaka koji su očigledni. Osećanje ponosa koje sačuvate ako neki ultimatum odbijete ilia ko pristanete da se borite za nešto što smatrate da je vredno, može na kraju zapravo da donese neku dobit koja na prvi pogled ne izgleda ni moguća ni očigledna, čak ni nešto čemu možemo zapravo da se nadamo. Sve to treba uzeti u razmatranje prilikom odluka šta nam valja činiti u ovom trenutku – zaključio je Vladušić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter