Izvor: kurir.rs/blicžena-Milorad Milovanović
26.05.2023 u 07:47
0

TINA TARNER JE BILA UZOR OVOJ SRPSKOJ PEVAČICI: Osamdesetih je PREKOPIRALA izgled rok zvezde, kad vidite sve će vam biti jasno

Tina Tarner, slavna pevačica i jedan od najboljih scenskih izvođača na svetu, preminula je u 83. godini u Cirihu. Tokom svoje duge i uspešne karijere često je govorila da su je "bistra glava i bistre misli" dovele do uspeha. A njen muzički uticaj osetio se i na naše folkere.

 

– Možda je prošlo 13 godina od debatovanja u kabinetu moje mentorke za diplomski rad na Filozofskom fakultetu, ali se sećam kao da je juče bilo kada smo se dotakli poglavlja o jugoslovenskim neofolk zvezdama i njene reakcije na komparaciju diskursa karijere i estetike Tine Tarner i Vesne Zmijanac. Svakako živopisna diplomska tema sa naslovom „Od nefolka do modernog pop zvuka – Život Srba u ritmu turbo-folka“ bila je plodonosna za dikusiju, ali moja profesorka nikako nije htela da prihvati da je estetika jedne domaće folk zvezde bila inspirisana jednom od najvećih ženskih pop-rok ikona osamdesetih i devedesetih – Tina Tarner. Priložene fotografije u finalnom radu i poglavlju pod nazivom „Neofolk – Živote grešila sam i sad se kajem“ otklonile su sve sumnje.

U oktobru i novembru 1969. godine na trećem programu Radio Beograda pokrenuta je tema o „novoj narodnoj muzici“. Povod je bio višegodišnji stav Radio Beograda da se potpuno ukine emitovanje sevdalniki jer su tadašnji urednici Dragutin Gostuško i Živojin Zdravković smatrali su da ovaj muzički pravac sadrži orijentalni balast pun lažne ornamentike što je strano našoj narodnoj pesmi.

I dok je na snazi bila zabrana istočnjačkog zvuk sa fokusom na zapad, sredinom osamdesetih numere o livadama i muškarcu koji ostaje do zore u kafani, zamenio je svojevrsni progresivni folk zvuk koji je predstavljao miks savremene pop muzike i pokušaja domaćih izođača da se okrenu urbanijim temama u tekstovima.

Neofolk, tj. moderni folk zvuk, je bio spoj tradicionalnog i modernog. Pa, smo tako krajem osamdesetih imali narodne pevače koji su se i dalje služili melizmatičnim pevanjem, ali su stilski replicirali imidž i ponašanje najvećih svetskih zvezda.

Šou-program Vesne Zmijanac pod nazivom “Istina” pratio je istoimeni album (1988. god) koji počinje kao skup odlomaka pesama kojom se Zmijanac predstavljala u novokomponovonoj eri.

Nakon najave i skeča, u kojem navodno novokomonovani kompozitori pokušavaju da prodaju “hit” Vesni Zmijanac, a ona ih nezadovoljno odbija, počinje nova neofolk era za Vesnu Zmijanac, sa pop-folk odnosno neofolk muzičkim pravcem, velelepnom scenom, najrazličitijim scenskim kostimima, predstavljajući razna “lica” i mogućnost vizuelne transformacije Vesne Zmijanac, sa generalno dominatnom estetikom glam-roka.

Glam-rok estetika je direktno repliciranje stila Tine Tarner.

Kada se uporedi stil Zmijanac i Tarner potpuno je jasno odakle su ideje potekle.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter