Bosanskohercegovački kompozitor Ibro Mangafić preminuo je u 72. godini života.

Rođen je 13.10.1951. godine u Sarajevu i od najranije dobi se bavio muzikom.

Kao trinaestogodišnjak je počeo ozbiljnije da svira gitaru, a sa petnaest godina je imao svoj bend „Plavi dijamanti“.

Nakon raspada ove grupe, u novembru 1967. godine Ibro kompletira orkestar u kojemu je pored njega bio i Ljubo Kešelj (harmonikaš), Čurkan Durić (bubnjar) i Paša Bikić (pevačica). Jedno vreme su nastupali po restoranima širom tadašnje Jugoslavije, a ponajviše u Sarajevu.

Nakon odsluženja vojnog roka 1973. godine ozbiljnije i angažovanije ulazi u svet muzike, estrade i komponovanja. Tada nastaju stihovi za prvu njegovu pesmu „Ti kraljice moga srca“ koju je otpevao Nedžad Imamović, u pratnji orkestra RTV BiH.

NJegova profesionalna muzička karijera je imala kontinuiranu tendenciju uspona. Od 1973. godine komponovao je preko 700 pesama (LP-ploča, muzičkih kaseta, kompakt diskova i DVD albuma) za različite diskografske kuće.

Mnoge njegove kompozicije se smatraju biserima narodne muzike kao što su: „Ti si ta“, „Sa, sa Sarajevo“, „Kani suzo izdajice“, „Poslednji put večeras“, „Dijana ljubavi“, „Kad raskopčam jeleče“, „Otišo si dragane“, „Tvoje oči plave“, „Izađi mala“, „Garavuša moja mala“, „Prosjak ili car“, „Kad bi život moj sto godina bio“…

Kao kompozitor, saradnju je ostvario sa najboljim orkestrima iz bivše Jugoslavije kao što su: orkestar Branimira Đokića, Dragana Aleksandrića, LJube Kešelja, Dragana Stojkovića Bosanca, Miroljuba Aranđelovića Kemiša, Omera Pobrića, Duleta Jovanovića, Bore Višnjičkog, Miće Radovanovića.

U toku njegove dugogodišnje karijere ostavio je i zapažen trag kao član mnogih organizacija i udruženja, čiji je cilj bio unapređenje muzičke kulture i stvaralaštva, uključujući zaštitu intelektualne svojine i autorskih prava.

Vlasnik je desetina zlatnih, platinastih i dijamantskih ploča kao i Disko-olimpa, koji je dobio 1983. godine kao Diskotonovo najveće priznanje za ostvareni najveći tiraž u toj godini preko 500.000 primeraka.