Izvor: Kurir.rs
23.02.2023 u 13:41
0

„AKO TREBA DA SE UBIJE NEKI ŠKALJARAC, A IMA KEŠA, RAČUNAJ NA MENE“: Hrvatin otkrio: „Ovo je bio plan za otmicu Goksija!“

Nakon što je svedok saradnik Srđan Lalić završio komentarisanje fotografija, Miljković i Belivuk su mu postavljali pitanja.

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za sedam ubistava, silovanje, trgovinu drogom i oružjem i druga krivična dela.

NASTAVLJA SE SUĐENJE KLANU VELJE NEVOLJE: Pripadnici Belivukove grupe dovedeni u sud maricama

Nakon toga, prvi put je za govornicom stao drugi svedok saradnik u slučaju protiv klana Veljka Belivuka, Bojan Hrvatin.

12.43 – Svedok saradnik Hrvatin o ubistvima

On je počeo izlaganje o ubistvima sa likvidacijom Gorana Veličkovića.

– Poznavao sam Gorana i pre nego što sam otišao u zatvor. Moj i Goranov zajednički prijatelj iz detinjstva me uputio na njega vezano za prodaju kokaina jednom kupcu. Našli smo se na klupici u Košutnjaku. Nisam ga odmah prepoznao, nosio je uvek kačket, ja sam se zezao „šifra Del Boj“, nosio je i masku. Pričali smo o kupovini veće količine kokaina u Holandiji, od tog čija droga stiže drogom, bilo je jeftinije tako. Rekao je da ima čoveka za taj posao, da će ga pitati i da ne može unapred da mi kaže. Onda mi je ponudio, rekao je da on radi s kokainom, da je dobra roba, da će mi umanjiti cenu ako imam kupca, i tako smo počeli da sarađujemo – priznao je Hrvatin .

On je naveo da su dogovorili posao i da je praktično ponudio da i on njemu prodaje marihuanu koju je kupovao od braće Budimir.

Goran Veličković je, kako je rekao, koristio skaj aparat sa nadimkom Žuti.

– Moram da kažem da su mi braća Budimir i Miljković već rekli da oni provode vreme u bivšem restoranu na stadionu Partizana, zvali su me da dođem. Iako me više navijanje nije zanimalo, najveći deo ljudi koji je dolazio, moram da budem iskren, bili su navijači s tim što su oni radili sitne stvari a mi smo više kriminal, imao sam blokadu da dođem tamo – nastavio je izlaganje svedok saradnik, navodeći kako je poslovao sa braćom Budimir ali i sa pokojnim Veličkovićem i njegovim drugom koji je na skaju bio Čikago i Madagaskar.

Uglavnom su se viđali na Banovom brdu ili na Čukarici u kafiću.

– Posle par viđanja Goran me pitao da li planiram da se vratim na utakmice na Rad, rekao sam da neću da me zanima ovaj rad. On mi je rekao da je on navijač Partizana, ali da neće na utakmice jer se ne slaže sa Principima, i osuo je drvlje i kamenje na Belivuka i Miljkovića u navijačkom smislu. Pitao sam Miloša Budimira da li im nešto znači Goran i njegova ekipa Jang bojsi, ali je on rekao ne. Mislim da tada nije skapirao za koga ga pitam, rekao sam „videću sa Veljkom“. Ja inače preko skaja do tada nisam često pisao sa Belivukom, sve dok u junu 2020. godine nisam imao tuču u gradu u kojoj sam uboden nožem i završio sam na Urgentnom centru – nastavio je detaljno izlaganje, govoreći i kako je potom u tri dana imao dve operacije ruke.

U to vreme, kako je dodao Miljković je imao koronu i bio je u isto vreme u bolnici, a Belivuk je počeo češće da mu piše na skaj.

– Čim sam izašao iz bolnice sačekao me Miloš i odvezao me kući, na Čukaricu. Od mog izlaska, počinjem redovno da odlazim u bivši restoran Partizana, ja, Belivuk, Miljković, braća Budimir smo tu prostoriju zvali „bazom“ ili „restoranom“ nismo ga zvali bunkerom. Miljković je ubrzo posle mene izašao iz bolnice. U tom nekom periodu me Miloš Budimir pitao da li mi je poznat čovek „onako, ima ga, ima kačket, masku, čuva se, ne ostaje do kasno“. Kad ga je opisao, ja sam mu rekao „pa jel se ne sećaš čoveče, pitao sam te za Goksija“. Rekao sam, znam ga, imam ga na skaju, uzimao je robu od nas. Uglavnom, rekao mi je da su gledali kafiić i da su hteli da ga „dižu“, ali da ima mnogo kamera. Rekao mi je da nastavim da se družim sa njim, ništa više nije rekao. Posle nekog vremena, sva šestorica smo bili, Belivuk i Miljković mi u bazi kažu „što ne kažeš brate da poznaješ Žutog i da ga imaš na skaju“. Rekli su mi tada da su bili drugovi, ali da su saznali da je dupljak, da sarađuje sa drugim frakcijama, da je Miljković rekao da je čuo da hoće da im postavi bombu pod auto, Veljko nije verovao, gotivio ga je – rekao je da su ga tada prvi put pitali da li hoće da ga navuče da ga otmu.

– Pristao sam iz tri razloga, zbog novca, bio sam u grupi i nekako sam najviše pričao sa Miljkovićem osim braće Budimir. Miljković je hvalisavac po prirodi, to je radio i javno. Direktno mi je rekao da smo sa kavčanima, da je Zvicer brat, bio je u bašti ogroman mural Roganovića, rekao mi je i da stoje iza Atine, uglavnom ja sam znao da smo mi u tom škaljarsko kavačkom ratu sa kavčanima. Iz tog razloga sam pričao sa Miljkovićem i rekao mu da kada bude trebalo da se ubije neko iz škaljarskog klana, a da ima keša, računa na mene – prizano je Bojan Hrvatin i dodao da je smatrao da „dok se ne okrve ne može da bude potpunog poverenja među njima“.

Otkrio je i da su postojala dva plana za otmicu Veličkovića. Prvi, koji nije uspeo, je kako je danas otkrio pred sudom, bio je na parkingu ispred njegove zgrade.

– Goran Veličković se pazio, nije izlazio uveče, pazio je s kim se viđa. Braća Budimir su otišla da vide parking i predložili su da kupe kokain od njega i da kada je dođem da uzmem pare, oni da ga dižu. Ja u to vreme nisam znao da se radi o Radničkoj ali sam im rekao da mislim da ga ne zavlačimo na taj parking, jer možda ne bi pristao da dođe. Spomenuli su mi da su tu već dizali nekoga, zvali su ga „Svinja“ – rekao je Hrvatin.

Podsetimo, Lalić je ranije izjavio da je na tom parkingu otet kum Marka MIljkovića, Mirko Kojić, koji se i dalje vodi kao nestao.

Svedok saradnik je potom detaljno objasnio da je plan bio da ga otmu sa tri auta, da mu se jednim vratima zagrade vrata vozača na parkingu, drugi da stane iza a treći da bude kombi. Plan je bio da budu obučeni u policijske uniforme i da se predstave kao policajci, da glume inspektora i da „uhapse“ i njega da bi izgledalo verodostojno.

– To je bilo neposredno pre ubistva na Krfu, ili malo posle toga. Tada iznenada menjamo plan. Ja sam čak kupio kokain od njega, bila je i njegova žena Jelena tada sa njim. Ali sa tim se stalo. Pričaću i o Šarcu. Poznato mi je da je u julu 2020. kod Lalića, gledali neke snimke iz Butika 3, tada sam saznao da je neprijatelj nama, odnosno Veljku. Sada mogu da kažem da je pripremanje ubistva na Krfu promenilo plan za Veličkovića – rekao je Hrvatin. On je naveo da ga je u tom periodu Veličković pitao da li zna gde može da nađe pištolj na ulici da kupi, ali da mu je svaka ponuda koju mu je poslao bila skupa.

– Ubrzo sam im rekao da Goran traži pištolj da kupi i Veljko je rekao „hajde da mu ponudimo naše“. Slikali smo dva pištolja , rekao je Veljko da mu kažem 1.200 evra i on je pristao. To veče, bili smo svi, mislim na Belivuka, Miljkovića, Lalića i braću Budimir, Veljko je rekao mesto gde treba da ga dovedem i ostalo je samo da se dogovaramo dalje. Sutradan ujutru, Belivuk je malo pričao o tome, prepustio je Miljkoviću da iznese sve. Plan je bio sledeći, Miljković je stariji lik koga znam iz Zabele, diler je oružja, svaka robija mu je bila za to. Miljković je izvadio još jedan skaj aparat, da se preko njega spojimo a da ja prenosim Goranu. Gledali smo da sve utanačimo da ne bude sumnje sa Goranove strane – opisao je kako su tekle pripreme za ubisto Gorana Veličkovića.

12.17 – Svedok saradnik Bojan Hrvatin

Sudija je pozvala svedoka saradnika Bojana Hrvatina da izađe za govornicu.

On je u crnoj košulji, sa naočarima na licu stao za govornicu, a sudija ga je podučila da je dužan da ispriča sve što zna o krivičnim delima za koje se tereti krivična grupa, kao i da se ne može pozivati na odredbu zakona koja predviđa da ne želi da odgovara na pitanja.

Bojan Hrvatin, potom je položio zakletvu da će govoriti istinu i da ništa neće prećutati.

Na početku izlaganja Hrvatin je izjavio da ostaje pri iskazu koji je ranije dao u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

– Ja ću sudija, prvo da se izjasnim na tačke optužnice, a onda ću da se izjasnim o svemu što znam i o onome što nije ušlo u optužnicu. Priznajem da sam član ekipe čije su vođe Belivuk i Miljković, nisam član navijačke grupe, nisam navijač. Član grupe sam bio samo iz kriminalnih razloga. Miloša Budimira sam upoznao u zatvoru Zabela – rekao je na početku Bojan Hrvatin, koji je služio kaznu za ubistvo navijača Voždovca Bojana Majića.

On je potom ispričao da je Miloš Budimir izašao u polutvoreni deo, kao i da je potom izašao na slobodu.

– Ja sam 2019. izašao u polutovreno i počeo da dobijam vikende. Dogovorili smo se da mi iznajmi stan na dan. Trebalo je da se nađem sa Milošem i Markom Budimirom, došao je i Marko MIljković. Drugi put sam ga video kada je Miloš Budimir slavio rođendan detetu u Aviv parku, sedeo sam sa njim i njegovom ženom za stolom i Markom i njegovom tadašnjom devojkom. Miloš je bio tu za mene za sve, u tim mesecima pred moj izlazak u poluotvoreno, kada mi je dolazio u posete i da je počeo da ide na utakmice i da je u ekipi sa Belivukm i Miljkovićem. Ja sam ranije čuo za njih, zbog šina, pa onoga sa Vazurom i iz priče sa navijačima – nastavio je Hrvatin.

Naveo je i da je znao da su braća Budimir u poslu sa marihuanom i da mu je Miloš ponudio da kada izađe uđe sa njima u posao.

– Hoću da napomenem, aparat sa skaj aplikacijom sam koristio kada sam izlazio na vikende, u grad. Krajem maja 2020. sam izašao na uslovni otpust, našao sam se s Milošem u kafiću, i tada me je podsetio, pitao šta ću kako ću, sada kada sam izašao. Rekao sam da hoću da odmorim, a on je rako da oko posla s travom mogu da računam na njega. Hoću da naglasim da sam preko običnog aparata komunicirao s Milošem preko aparata njegove žene – rekao je Hrvatin.

On je rekao i da mu je desetak dana kasnije rekao da imaju saznanja da Trajko, Slavoljub Trajković radi o glavi Belivuku.

– Ja sam imao saznanja da preti i meni, da će da me ubije, isecka. Ja sam se raspitao kada sam izlazio, gde on ide, s kim se druži. Rekao sam Milošu da može da raćuna na mene. Miloš me je tada pitao da li hoću da idem sa njim da se vidimo s Miljkovićem, otišli smo kod njega u porodičnu kuću na Zvezdari. Prvi razgovor je bio kako smo, šta smo, pričali smo o Trajku. Na tom sastanku u kući sam jednom nogom zakoračio u ekipu. Tada smo se dotakli teme kako funkcionišu Belivuk, braća Budimir i Miljković, objasnio je da su braća, da se sve dogovaraju, da su u momentu dok mi pričamo oni skockali navijačku grupu, jer su tada bili navijački ratovi frakcija, da su sredili te stvari. Pitao me da li poznajem Nemanju Bojovića Hemiju, da mu kažem da su Principi glavni i da hoće sastanak sa Zabranjenima. Rekao sam da hoću da posredujem u sastanku. Dotakli smo se teme braće Budimir, rekao mi je da ih poznaje ceo život, da se više družio s Markom, da je Miloša znao kao normalca ali da ga je zatvor promenio – nastavio je izlaganje Hrvatin.

– Uglavnom, Miljković mi je rekao da sada kada su skockali priču oko navijanja, njega to ne interesuje, da to zanima Belivuka i Marka Budimira, a Miloša i njega ne, ali da se sve dogovaraju, pa je rekao da se u kriminalnim poslovima sve dogovaraju ali da se njegova poštuje. Ja sam mu tada ispričao razgovor s jednim drugom kada je Ljubomir Marković Kića ubijen i da su ljudi bili iznenađeni zašto je tako na kriminalan način ubijen. On je već robijao za navijačke stvari, oko Tatona, vratio se na stadion i vukao je oko sebe prave navijače. Rekao sam da je dobar potez bio to što je Kića ubijen u tom smislu. Miljković se složio i tada je rekao da je njegova ideja bila da se tako ubije i rekao mi je da su tada imali problem sa mestom, jer nisu videli kamere i da je posle neko od njih otišao sa policijskom značkom na pumpu i da su im radnici rekli da nadzor ne radi. Miljković mi je kasnije rekao da je Lainović ubio Kiću, i da je učestvovao u Atini.

Pričali smo i o Vladimiru Kovačeviću Kovaču, ali o tome ću kasnije.

– Posle me je Miljković zvao na rođendan sina, koji je bio na 25. maju, u igraonici. Ja sam prvo odbio, ali je insistiraao i Miloš i on su se dogovorili i zbog priče o Trajku i ostalom, obezbedili mi skaj telefon. Tad sam upoznao na rođendanu i Veljka Belivuka. Mislim da smo onako između redova pričali o Trajku, rekao je nešto „dobro izašao si, sad idemo lagano“ – nastavio je Hrvatin.

On je potom naveo ko je sve bio na rođendanu i dodao da je došao i Srđan Lalić, svedok saradnik koji je prethodno završio izlaganje.

Bojan Hrvatin nastavio je detaljno da govori kako je u početku drogu prodavao za Miloša i Marka Budimira i Nemanju Đurića.

Ispričao je da su travu nabavljali iz Albanije, kao i da su ga kasnije partnerski ubacili u taj posao.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter