Izvor: Blic.rs
14.01.2023 u 14:22
0

EVO GDE SE NALAZE DECA ANE VOLŠ: Svi se pitaju hoće li pripasti baki, drugaricama ili hraniteljskoj porodici!?

Oni su dalje naveli i po kojim zakonima i principima inače delaju u situacijama kada deca potpadnu pod njihovu nadležnost.

Tri dečaka od dve, četiri i šest godina spavala su kada im je majka, Srpkinja Ana Volš, misteriozno nestala, a nakon što im je i otac uhapšen zbog ometanja istrage, preko noći su praktično postali siročići. Deca Ane Volš, čini se, makar po njenim objavama na društvenim mrežama, bila su njen svet, te je vrlo često objavljivala srećne porodične fotografije.

MISTERIJA TELEFONA ANE VOLŠ I DALJE INTRIGIRA: Policija otkriva da je upravo ovde poslednji put lociran signal!

Domaći mediji su stupili u kontakt sa Centrom za socijalni rad u Americi koji nam je otkrio da je starateljstvo nad decom preuzelo Odeljenje za decu i porodicu iz Masačusetsa u SAD.

– Odeljenje je preuzelo starateljstvo nad decom Ane i Brajana Volša. Zbog državnih i saveznih zahteva o privatnosti, trenutno nismo u mogućnosti da damo više detalja o konkretnom slučaju – izvestili su u pisanom odgovoru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dobra strana u čitavoj tragdiji jeste ta što su mališani, prema navodima, smešteni zajedno.

Iz Centra za socijalni rad objasnili su da kada oni preuzmu decu, Odeljenje prvo pokušava da pronađe rođaka ili odraslu osobu od poverenja koja je već poznata detetu i koja bi mogla kao hranitelj da preuzme brigu o deci.

– Kada je dete udaljeno iz kuće, Odeljenje mora odmah da podnese pismenu izjavu sudu za maloletnike navodeći razlog za udaljavanje iz doma (ili sledećeg radnog dana ako se udaljenje dešava van radnog vremena). Sud može izdati Odeljenju hitan nalog za starateljstvo i zakazati ročište u trajanju od 72 sata, gde će sud odrediti da li privremeno starateljstvo treba da ostane u nadležnosti Odeljenja. Sud na kraju odlučuje o starateljstvu nad decom – navode dalje u pisanom odgovoru.

Oni su dalje naveli i po kojim zakonima i principima inače delaju u situacijama kada deca potpadnu pod njihovu nadležnost.

– Sveobuhvatni cilj Odeljenja jeste da obezbedi deci da budu bezbedna, brižna, stabilne, doživotne porodice u kojima sazrevaju. Dok je bezbednost najveća briga, Odeljenje prvo koristi saradnički pristup zasnovan na snazi, fokusiran na zajednicu i jačanje porodice deteta. Ako nije moguće izdržavati dete u svom domu i dete živi sa samo jednim roditeljem, Odeljenje prvo istražuje dostupnost i spremnost da se o detetu brine ne-roditelj – kažu iz Odeljenja za decu i porodicu u Masačusetsu.

Navode da će prilikom usvajanja dece Odeljenje biti usresređeno na porodicu koja je spremna da učestvuje u obuci i proceni za smeštaj dece. Do toga dolazi tek kada se identifikuje potencijalno srodstvo.

Kako ističu iz Centra za socijalni rad, rodbinska briga je negovanje i zaštita dece u porodičnom okruženju od strane srodnika ili odraslih osoba kojima deca veruju. Rodbinske porodice su osobe u krvnom srodstvu (ujak/stric, baba/deda, tetka..) ili druga odrasla osoba kojoj dete veruje ili prepisuje ulogu porodice (nastavnik, prijatelj roditelja…)

– Veruje se da smeštaj u rodbinskoj porodici jača rasno, etičko, jezičko, kulturno i versko nasleđa i promoviše kontinuitet porodičnih odnosa – navode oni.

Takođe, svaki pojedinac bez obzira na srodstvo, koji živi ili značajno vreme provodi u domu, može usvojiti decu. On preuzima određeni stepen odgovornosti o detetu.

Još neki od faktora prilikom dobijanja starateljstva jeste da Odeljenje traži da ukoliko deca budu smeštena u određenu porodicu, oni moraju da im obezbede redovan kontakt sa socijalnim radnikom, pogotovo tokom probnog perioda i utvrđuju ograničenje broja dece o kojoj porodica može da brine.

S obzirom na sve navedeno iznad, ukoliko otac Brajan ostane iza rešetaka, briga o deci bi najpre mogla da bude poverena njegovoj majci Dijani, odnosno baki po ocu s obzirom da ne postoje jezičke i kulturne barijere kao u slučaju bake po majci Milanke koja živi u Beogradu.

Sledeće u redu mogle bi biti Anine drugarice koje su već izrazile želju da preuzmu birgu o dečacima ukoliko se ispune gorenavedeni uslovi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter