Izvor: Kurir.rs
10.05.2023 u 09:58
0

AKCIJA RAZORUŽAVANJA SRBIJE: Građani dnevno predaju na hiljade pušaka, pištolja, bombi, zolja i municiju

Akcija razoružavanja Srbije počela je u ponedeljak i trajaće do 8. juna, a samo prvog dana predato je čak 1.500 komada nelegalnog oružja, 50.000 metaka, preko 100 bombi, zolja i drugog oružja, saopštio je MUP.

Predaja nelegalnog oružja bez sankcija traje do 8. juna, a nadležni apeluju da oni koji imaju mine i bombe pozovu policiju da po njih dođe.

MUP APELUJE NA GRAĐANE! Predajte NEREGISTROVANO ORUŽJE! (VIDEO)

Nakon dva masakra koja su se prošle nedelje desila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i u okolini Mladenovca, Ministarstvo unutrašnjih poslova i juče je ponovo pozvalo građane da predaju neregistrovano oružje i municiju u najbližu policijsku stanicu.

Nadležni ističu da pored neregistrovanog oružja i municije građani mogu vraćati i svoje registrovano oružje ukoliko im nije potrebno ili ne žele da ga drže. Podsetimo, u Srbiji, kako je ranije saopšteno, građani trenutno poseduju više od 766.665 komada oružja, od čega 232.310 pištolja i revolvera.

U javnosti je otvorena i neformalna rasprava o tome treba li podići i porez na registrovano oružje koje su vlasnici u obavezi da plaćaju jednom godišnje. Iznos ovog poreza usklađuje se s godišnjom inflacijom, a prema podacima iz najnovijih izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, trenutno porez za automatsku pušku iznosi 17.280 dinara, za poluautomatsku 6.930, oružje za ličnu bezbednost kategorije B (u koju spada svako vatreno oružje kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima osim onog iz kategorije A i C i konvertibilno oružje) za koje je izdata isprava za držanje 4.680 dinara, oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje i nošenje oružja (uključujući i oružani list za pravna lica i preduzetnike) 23.350 dinara.

Podsetimo, građani mogu stupiti u kontakt i s najbližom policijskom stanicom i pozvati policiju da dođu po oružje i eksplozivne naprave radi preuzimanja. Nadležni apeluju da oni koji imaju mine i bombe i slične eksplozivne naprave pozovu policiju da po njih dođe da ih ne bi nosili sami u stanicu.

Kako je najavljeno, nacrt novog Zakona o oružju i municiji se očekuje ove nedelje, gde se mogu očekivati novi uslovi, obavezni psihološki pregled za podnosioca zahteva za dozvolu, a biće uvedene i obavezne kontrole na svakih šest meseci ili godinu dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter