Izvor: Tanjug
25.12.2022 u 20:54
0

Nakon prevrtanja vagona sa amonijakom kod Pirota u Kliničkom centru Niš zbrinuto je sedam osoba, od kojih je petoro sa lakšim simptomima trovanja zadržano!

Nakon što se u mestu Sopotski han kod Pirota prevrnuo jedan vagon u sklupu voza koji je prevozio amonijak, u Kliničkom centru Niš zbrinuto je sedam osoba, od kojih je dvoje vraćeno kući, dok je petoro sa lakšim simptomima trovanja zadržano, rečeno je Tanjugu u KC Niš.

Zoran Perišić, direktor KC Niš, kaže da se situacija menja iz minuta u minut, i da se osobe sa simptimima trovanja dovoze svojim automobilima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Oko 17 časova prema selu Staničenje, tačnije u mestu Sopotski han, voz koji je prevozio amonijak iskliznuo je iz šina.

Gust dim se širio u vazduhu, policija i vatrogasna jedinica su odmah reagovale, saobraćaj je prekinut i preusmeravan, a građanima koji žive u blizini je rečeno da ne izlaze napolje.

Portal Plus onlajn piše, pozivajući se na nezvanične informacije, da se lekarima javilo više od 50 osoba.

U blizini mesta gde je došlo do curenja gasa saobraćaj je i na auto-putu i na magistralnom putu u prekidu, a alternativni put je preko sela Ponor, piše Plus onlajn.

U vazduhu se, kako navodi taj portal, oseća jak miris amonijaka, a ekipe su i dalje na terenu.

VAŽNO OBAVEŠTENJE Nekoliko vagona u kojima je bio amonijak prevnulo se kod mesta Sopotski Han: Apel građanima koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove!

Plus onlajn javlja i da je evakuisana druga smena radnika pirotskog Tigar tajersa, kao i da je u toj fabrici rečeno da ni treća smena neće doći na posao.

Gradski Štab za vanredne situacije Grada Pirota objavio je hitno obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka.

“Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine“, navodi se u saopštenju Gradskog Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

Kako saopštavaju, važno je i da amonijak ne dospe u vodotokove.

“Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone. Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam“, piše još u saopštenju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter