Izvor:
20.08.2016 u 17:32
0

OŠTRIJE KAZNE ZA SILOVATELJE: Ministarstvo pravde menja zakon i uvodi nova krivična dela

Ove jeseni Srbija bi trebalo da dobije tri nova krivična dela, čiji je cilj pre svega pojačana zaštita žena i zaštita od porodičnog nasilja, a to su – proganjanje, polno uznemiravanje i prinudni brak.

Zajedno sa izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije pred poslanike Narodne skupštine trebalo bi da stigne i nov Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji će uvesti niz mera za pravovremenu i efikasnu reakciju policije i pravosudnih organa povodom prijava protiv siledžija i nasilnika.

– Menjanjući Krivični zakonik u skladu sa Istanbulskom konvecnijom, Ministarstvo pravde je uvelo nova krivična dela i pooštrilo kazne za krivična dela protiv polnih sloboda", rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Prema njegovim rečima, krivično delo "proganjanje" može se izvršiti na različite načine, pa između ostalog i putem društvenih mreža.

Njega će, kako je naveo, izvršiti pojedinac koji je dao sebi slobodu da bilo nepoznatu, bilo poznatu osobu uhodi, šalje joj pisma ili poruke različitog karaktera, pojavljuje se na javnim mestima gde se proganjana osoba često pojavljuje, bilo da je u pitanju omiljeni kafić ili radno mesto, naveo je Ilić.

Takvim ponašanjem pojedinac koji ugrožava i proganja – trajno narušava životni stil žrtve, a niko nije dužan da to trpi. To je nešto što se u našoj zemlji događa, tu nema tajne – naveo je državni sekretar.

On je ukazao da je za osnovni oblik tog krivičnog dela zaprećena kazna zatvora do tri godine, a ukoliko dođe do najtežih posledica izvršiocu će pretiti kazna zatvora do 10 godina.

Kada je u pitanju krivično delo polno uznemiravanje ono štiti ne samo žene, već uopšte javni moral i normalnu atmosferu u našem društvu – naveo je Ilić.

Tako će ubuduće biti kažnjivo kada, na primer, šef da sebi za pravo da pozove zaposlenog ili zaposlenu i da se prema njemu ponaša lascivno, bilo verbalno bilo neverbalno.

To neće moći da radi ni na javnom mestu – kafiću ili pozorištu.

Ilić je ukazao da je za krivično delo polno uznemiravanje predviđena novčana kazna, ili zatvor do šest meseci.

Za prinudi brak, Krivični zakonik će predvideti kaznu zatvora do tri godine.

Taj slučaj je čest u romskoj zajednici gde se ugovoraju brakovi između dece mahom od 12 ili 13 godina, a porodica devojke dobija neku vrstu materijalne nadoknade od mladoženje.

Ilić je naglasio da je za primenu novih krivičnih dela u praksi pre svega bitna obuka i policije, i tužilaca i sudija, koji treba da saznaju više o načinu na koji se ona gone, kako se razgovara sa žrtvom i drugo.

Kada pustimo ova krivična dela da ''važe'' u Srbiji moramo da budemo sigurni i u njihovu sveobuhvatnu primenu – naglasio je državni sekretar.

Kada su u pitanju pooštrene kazne, za silovanje i za obljubu nad nemoćnim licem će ubuduće biti propisana minimalna kazna od pet godina zatvora dok maksimuim ostaje 12 godina zatvora.

Te su kazne, prema rečima Ilića, čak i preko evropskog standarda kažnjavanja.

On je napomenuo sa je završen i Nacrt zakona o sprečavanju porodičnog nasilja, koji bi u isto vreme kada i izmene Krivičnog zakonika – u septembru ili u oktobru trebalo da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine redi usvajanja.

Tim zakonom biće uvedena obaveza policije da izađe na lice mesta istog trenutka kada dobije prijavu od bilo koga da je izvršeno nasilje u porodici, da spreči nasilje i napravi procenu rizika da li to nasilje može da eskalira.

Nasilnici će u kratkom roku biti iseljavani iz kuće bez obzira u čijem je vlasništvu, ili na drugi način udaljavani od žrtve, kako bi se sprečile druge štetne posledice u toku krivičnog postupka i posle njega.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter