Izvor: informer
21.09.2023 u 09:42
0

Godišnjica zverskog zločina! Prošlo je 32 godine od masakra nad srpskim vojnicima!

U napadu hrvatskih oružanih snaga, sa fantomkama na glavama i naoružani automatskim puškama, na Koranskom mostu ubijeno je 13 srpskih rezervista i pripadnika JNA.

Od ubistva 13 pripadnika rezervnog sastava bivše JNA na Koranskom mostu u Karlovcu navršava se 22 godine. Prema navodima iz optužnice hrvatskog pravosuđa iz 1992. godine, žrtve su 21. septembra 1991. godine ubijene iz automatske puške, a na mostu su ranjena još dvojica zarobljenih rezervista JNA u Hrvatskoj.

PORODIČNA DRAMA U ZEMUNU: Muškarac mrtav pijan ocu uputio stravične pretnje!

Prema podacima Dokumantaciono-informativnog centra Veritas, pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske su ispred mosta zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se iz jedne u drugu kasarnu prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA. Oni su, posle pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni na slobodu, odložili oružje.

Jedna grupa zarobljenika odvezena je u policiju, a druga, 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervisti iz kordunaškog mesta Krnjak, sprovodena je pešice preko mosta. Kad su stali na Koranski most, uniformisane osobe sa fantomkama na glavama ubile su njih 13 hicima iz automatskog oružja, a na neke od njih pucali su i dok su ležali. Od četvorice preživelih trojica, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili su se skokom sa mosta.

Tadašnje Okružno tužilatvo u Karlovcu, maja 1992, podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovačke, zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava − ubijanja i ranjavanja neprijatelja. Prema navodima hrvatskog tužilaštva, on je, umesto da sa svojom grupom čuva i sprovede u policiju grupu vojnika, u njih pucao.

Karlovačko tužilaštvo smatra da se radilo o likvidaciji ratnih zarobljenika, za šta je propisana kazna od najmanje deset godina zatvora. Hrastov je u pritvoru bio najpre šest meseci 1992. i ponovno od maja 2009. do kraja 2010. godine. On je nakon tri oslobađajuće presude, odlukom Vrhovnog suda, osuđen na sedam godina, a iz zatvora u Lepoglavi je izašao krajem decembra 2010. godine.

Ustavni sud Hrvatske je slučaj Koranski most vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje i pred izmenjeno sudsko veće. Početkom septembra 2012. Vrhovni sud je Hrastova proglasio krivim zbog protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja“ i osudio ga na četiri godine zatvora, a on je sada na slobodi. Prema podacima Veritasa, pred Opštinskim sudom u Karlovcu, vodi se parnični postupak po tužbi preživelih i porodica likvidiranih, protiv države Hrvatske za naknadu štete.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter