Izvor: Happy BSC
17.02.2022 u 10:48
0

ŠOKANTNO, A DA LI JE I ZABRINJAVAJUĆE? Otkrivena NAJVEĆA galaksija do sada, a još uvek RASTE

Astronomi su pronašli apsolutno čudovište jedne galaksije. Kako kažu, ona je ogromna, a još uvek raste. Da li je to pretnja za Zemlju?

Udaljena je oko 3 milijarde svetlosnih godina od nas, „Alcionej“ je ogromna radio galaksija koja doseže 5 megaparseka u svemir. To je 16,3 miliona svetlosnih godina i čini najveću poznatu strukturu galaktičkog porekla.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ogromne radio galaksije su još jedna misterija u univerzumu punom misterija. Sastoje se od galaksije domaćina (to je jato zvezda koje kruže oko galaktičkog jezgra koje sadrži supermasivnu crnu rupu), kao i kolosalnih mlazova i režnjeva koji izbijaju iz galaktičkog centra.

Ono što je zanimljivo jeste da je ova galaksija 400 miliona puta masivnija od Sunca i još uvek nastavlja da raste.

Ovi mlazovi i režnjevi, u interakciji sa međugalaktičkim medijumom, deluju kao sinhrotron da ubrzaju elektrone koji proizvode radio emisiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter