Izvor: Tanjug
14.03.2023 u 14:26
1

Japan uspešno testirao leteći automobil sa ljudskom posadom

Japan je danas prvi put uspešno testirao leteći automobil sa ljudskom posadom, a očekuje se da će ova vozila biti među glavnim atrakcijama Svetske izložbe (Ekspo) koja će se 2025. godine od 13. aprila do 13. oktobra održati u Osaki.

Testirano vozilo se 10 sekundi nakon aktivacije uzdiglo u vazduh uz pomoć propelera, na visinu od osam metara, prenosi agencija Kjodo.

ZAVRŠENA PETOMESEČNA MISIJA U SVEMIRU: Četvoročlana posada bezbedno sletela

Vozilo se kretalo nazad, napred, levo i desno, nekoliko puta se okrenulo i spustilo na zemlju.

Letećim automobilom je upravljao pilot Masatoši Kumagaji, osnivač i šef kompanije GMO koja nudi usluge sajber bezbednosti za ovakva vozila i dronove.

Kumagaji, koji je prošao specijalnu obuku u SAD za ovaj let, rekao je nakon spuštanja da je imao isti osećaj „kao kada je koristio konzolu za igrice“.

FOLKSVAGEN ODUSTAO OD ISTOČNE EVROPE: Prioritet postrojenje u Severnoj Americi

Tehnologija više nije upitna, ali očekuju nas veliki izazovi zbog japanskih saobraćajnih ograničenja, kao i zbog mogućeg straha građana Japana za sopstvenu bezbednost, rekao je Kumagaji.

Zemlja izlazećeg sunca planira da ovi „leteći taksiji“ prevoze posetioce Svetske izložbe na jedno od veštačkih ostrva u zalivu grada Osaka, gde će se održati Ekspo 2025. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Japan uspešno testirao leteći automobil sa ljudskom posadom”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter