Izvor: Tanjug
21.03.2023 u 14:16
0

NOVA NAUČNA ANALIZA O POREKLU KORONE: Rakunski psi mogući izvor pandemije?

Podaci kineskih naučnika sa početaka pandemije kovid-19, koji su u jednom trenutku bili dostupni u međunarodnoj bazi podataka, otkrivaju ključne informacije o poreklu epidemije, uključujući i one sa pijace životinja u kineskom gradu Vuhanu, saopštili su istraživači.

Virus je prvi put identifikovan u Vuhanu u decembru 2019. godine, pre nego što se proširio svetom i ubio skoro sedam miliona ljudi, a mnogi sumnjaju da su izvor bolesti žive životinje koje se prodaju na pijaci Huanan, prenosi Rojters.

Naučnici su u ponedeljak objavili izveštaj zasnovan na njihovom tumačenju dostupnih podataka, nakon medijskih izveštaja prošle nedelje i sastanka sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja je pozvala Kinu da objavi više informacija.

Glavne razlike između ANKSIOZNOSTI I DEPRESIJE: Prepoznajte problem na vreme

Podaci iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti više nisu dostupni u bazi podataka Globalna inicijativa za deljenje svih podataka o gripu (GISAID) u kojoj su ih naučnici pronašli.

Nova analiza genetskog materijala prikupljenog od januara do marta 2020. na pijaci morskih plodova u Vuhanu u Kini, otkrila je životinjsku DNK u uzorcima za koje se već zna da su pozitivni na SARS-CoV-2, koronavirus koji izaziva kovid-19,

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije saopštili su da se čini da značajna količina te DNK pripada životinjama poznatim kao rakunski psi, za koje se znalo da se prodaju na pijaci.

Veza sa rakunskim psima izašla je na videlo nakon što su kineski istraživači podelili sirove genetske sekvence uzete iz uzoraka sa briseva sakupljenih na tržištu početkom pandemije.

Sekvence su otpremljene krajem januara 2023. na sajt za deljenje podataka GISAID, ali su nedavno uklonjene.

Međunarodni tim istraživača ih je primetio i preuzeo za dalje proučavanje, saopštila je SZO.

Oni su sadržali nove sekvence virusa SARS-CoV-2 i dodatne genomske podatke zasnovane na uzorcima uzetim sa pijace živih životinja u Vuhanu 2020. godine, prema naučnicima koji su mu pristupili.

Kako je saopšteno, sekvence su pokazale da su životnije poznate kao rakunski psi i neke druge osetljive na koronavirus, bili prisutni na pijaci i da su možda bili zaraženi, što predstavlja novi trag u lancu prenosa koji je na kraju vodi do ljudi, rekli su oni.

-Ovo je dodatak korpusu dokaza koji identifikuju pijacu Huanan kao mesto širenja Sars-CoV-2 i epicentar pandemije kovid-19 -navodi se u izveštaju.

Napisali su ga autori, uključujući Majkla Vorobeja sa Univerziteta Arizone, Kristijana Andersena sa Istraživačkog instituta u La DŽoli, Kalifornija, i Florens Debare sa Univerziteta Sorbona u Parizu, koji su imali pristup podacima.

Slabo pamćenje: 9 navika koje uništavaju mozak

U poređenju sa informacijama koje su mediji objavli prošle nedelje, izveštaj iznosi više detalja o drugim životinjama prisutnim na pijaci, i pokazuje da su neki od SARS CoV-2 pozitivnih uzoraka imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi, što je prema istraživačima povezano sa životinjama koje su bile zaražene.

Zvaničnici SZO saopštili su prošle nedelje da te informacije nisu konačne, ali da predstavljaju novi trag u istrazi o poreklu kovida i da je trebalo odmah da budu dostupne.

SZO je ranije saopštila da sve hipoteze o poreklu kovid-19 i dalje ostaju moguće, uključujući i to da je virus pobegao iz laboratorije u Vuhanu koja proučava opasne patogene.

Kina negira takvu mogućnost,a SZO je takođe saopštila da većina dokaza ukazuje na to da virus dolazi od životinja, verovatno slepih miševa.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon kojim zahteva od direktora Nacionalne obaveštajne službe Avrila Hainesa da skine oznaku tajnosti sa informacija u vezi sa poreklom kovida-19, saopštila je Bela kuća.

Bajden je rekao da deli cilj Kongresa da se objavi što je moguće više informacija o poreklu kovida-19.

Međutim, Bajden je istakao da će njegova administracija imati na umu nacionalnu bezbednost kada se bude odlučivalo šta će biti objavljeno u javnosti, preneo je Rojters.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter