Izvor:
27.12.2017 u 16:24
0

OPREZ: Kradljivci kartica sve inovativniji da se domognu vašeg bankovnog računa!

Kriminalci su sve inovativniji u razvoju novih načina da se domognu vaših bankovnih računa, a osim krađe podataka dok surfujete, godinama se oslanjaju i na skimmere.

Ovi uređaji služe za krađu podataka s kartica dok plaćate ili podižete novac na bankomatima. Skimmeri su sve napredniji, pa ih je danas izuzetno teško otkriti, a hakeri su počeli da razvijaju i virtuelne skimmere.

U pitanju je malware koji se instalira daljinskim putem i omogućava krađu kartica bez diranja bankomata, što otkrivanje čini još težim. Virtualni skimmeri mogu da se naprave upadom u mrežu, koji zatim kradu i sa više bankomata istovremeno.

Ako se uzme u obzir činjenica da se paketi od stotinak ukradenih kartica prodaju za oko 19 dolara, lako je shvatiti zbog čega su kriminalci spremni na sve da se domognu brojeva koji im omogućavaju finansiranje drugih kriminalnih aktivnosti.

Dok na Redditu ljudi dele slike svojih okršaja sa skimmerima nakon što su ih otkrili na bankomatima, postoji i mnogo elegantnije rešenje. Pošto se skimmeri često oslanjaju na Bluetooth mrežu, naši mobilni telefoni bi mogli jednostavno da ih registruju, prenosi CNet. Zbog toga je Nejtan Sidl napravio aplikaciju Skimmer Scanner koja automatski može da prepozna signal skimmera.

Na tome su radili sa policijom u Koloradu, a analizirali su popularni skimmer koji se koristi za pružanje raznih Bluetooth mogućnosti gedžetima. S obzirom na to da je jeftin, ovaj skimmer ima i manu, a to je da mu se ime ne menja i ima istu lozinku (1234). Aplikacija tako traži uređaje koji koriste isto ime (HC-05) i pokušava se poveže sa njima. Radi na uređajima koji su udaljeni par metara i ukoliko primi nazad određenu komandu, znaće da je u pitanju skimmer.

Naravno, ovakva aplikacija ima rok trajanja, jer će se hakeri izuzetno brzo prilagoditi i pronaći novi način da skidaju novac sa kartica.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter