Izvor: Sputnjik
09.02.2023 u 21:08
0

REVOLUCIONARNO NASINO OTKRIĆE: Nađeni jasni dokazi o postojanju jezera na Marsu (VIDEO)

NASIN rover „Kjuriositi“ pronašao je dokaze da su pre nekoliko milijardi godina na Marsu postojala jezera. Rover je snimio stene izrezbarene talasima, što naučnike upućuje na drevno jezero.

Naučnici su bili iznenađeni pronalaskom tako jasnih dokaza o nekadašnjem postojanju vode u krateru Gale.

– Ovo je najbolji dokaz postojanja vode i talasa, koji smo videli tokom cele misije – rekao je Ešvin Vasavada iz Nasinog instituta „Džet propalšen laboratori“, prenosi AFP.

REPUBLIKANCI APELUJU NA ILONA MASKA: Zabrana upotrebe Tvitera terorističkim organizacijama

„Kjuriositi“ je ranije nalazio ostatke slanih minerala koji ukazuju na to da su delove ove planete u prošlosti prekrivala jezera.

– Tokom misije smo se peli po mnogim jezerskim naslagama, ali nikada nismo ovako jasno videli tragove talasa. Posebno je zanimljivo to što se radi o području koje je verovatno formirano u vreme kada je Mars postajao sve suvlji – kazao je Vasavada.

VELIKO OTKRIĆE! Ovo je planeta sa rekordnim brojem satelita – ima ih čak 92, a nije Saturn!

„Kjuriositi“ istražuje i podnožje pet kilometara visoke planine poznate kao Maunt Šarp. Tamo je takođe uočio ostatke u dolini koju su isprala vlažna klizišta s planine.

– Ostaci klizišta su verovatno najnoviji dokaz vode koji ćemo ikada videti – smatra Vasavada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter