Izvor: Tanjug
03.03.2023 u 13:11
0

POLETEO „FALKON“: Svemirski brod „Spejsiksa“ sa 4 člana posade bezbedno stigao na ISS (FOTO)

Svemirski brod, koji je lansirala raketna kompanija „Spejsiks“ američkog milijardera Ilona Maska, sa četvoročlanom posadom stigao je bezbedno rano jutros na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u šestomesečnu naučnu misiju.

Posadu čine ruski kosmonaut, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i dvojica članova posade iz NASA.

BiH ŠALJE SVOJ PRVI SATELIT U SVEMIR! „Dajte nam uslove i gledajte čudo!“

Letelica nazvana „Endavur“ pristala je u svemirsku stanicu danas nešto posle 06.40 sati po srednjeevropskom vremenu gotovo 25 sati nakon lansiranja sa NASA Svemirskog centra „Kenedi“ u Kejp Kanaveralu na Floridi.

Spajanje je potvrđeno kada su ISS i kapsula leteli brzinom od 28.164 kilometara na sat na oko 240 kilometara iznad Zemlje iznad obale istočne Afrike, prema prenosu uživo na veb stranici NASA.

„Spejsiksova“ raketa-nosač, koja se sastoji od rakete „falcon 9“ na vrhu kapsule „kru dragon“ sa autonomnim upravljanjem, poletela je u 05.34 sati po srednjeevropskom vremenu iz Svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi.

Na veb stranici NASA uživo je prenošeno lansiranje, a na snimku se vidi svemirski brod visok 25 spratova kako se uzdiže sa lansirnog tornja, preneo je Rojters.

Šestomesečna naučna misija posade obuhvatiće oko 200 eksperimenata i demonstracija tehnologije, u rasponu od istraživanja rasta ljudskih ćelija u svemiru do kontrolisanja zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

U POSLEDNJEM TRENUTKU: Dva minuta pred poletanje otkazano lansiranje rakete kompanije Spejs Iks

Let je usledio 72 sata nakon početnog pokušaja lansiranja rano ujutru u ponedeljak koji je odložen u poslednjem trenutku zbog blokade u protoku tečnosti za paljenje motora.

NASA je saopštila da je problem rešen zamenom začepljenog filtera i pročišćavanjem sistema, prenela je britanska agencija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter