Izvor: BSC HAPPY portal
15.05.2023 u 01:19
0

DIPLOMSKA PREDSTAVA KOJA JE TEKTONSKI PROTRESLA BEOGRAD OD SMEHA: „Zeko, Zeko“ priča porodici koju ćete BESKRAJNO VOLETI

Porodica je osnovna ćelija svakog društva, upoznajte porodicu koja će biti osnovni razlog vašeg smeha, ali i poneke suze.

Počelo je kao sasvim obična diplomska predstava. Očekivala sam u publici, mahom rodbinu i istinski radoznale ljubitelje pozorišta. Ove prve ponosne i ne baš racionalne kada je deskripcija viđenog u pitanju, a ove druge naoštrene da još jednom potvrde da daske koje život znače pucaju pred naletom zed generacije koja je zatrovana opskurnostima tik – toka i instagram storija.

A šta sam zatekla? Oduševljenje.

Rodbinu koja od ponosa muca i kritičare koji isukana oštra pera prelaze dijamantskim turpijama, jer predstava je ustvari nešto za čim je pozorišna scena vapila godinama unazad.

– Predstava “Zeko Zeko” je priča o porodici. Priča o ženi kao stubu porodice. O porodici kao osnovnoj bazi svih nas, kao mestu koje treba da bude sigurno i mestu na kojem možemo da budemo ono što smo, o porodici kao zajednici koja će nas, ma kakvi bili, voleti i prihvatiti. Ovo je i priča o ljubavi i pažnji, o povezanosti, o domu, o dobroti u ljudima. Priča o onima iznad i onima ispod, o malim, običnim ljudima koji se bore da se održe u sve zahtevnijem vremenu.
U garsonjeri porodice Zeko prepliću se sudbine svih sedam članova porodice, njihovih komšija, zetova i svih onih koji im život čine komplikovanijim, ali punijim i lepšim. – Priča mi jedan od diplomaca, Janko Kovačević i nastavlja.
„Tekst ove crnohumorne socijalne drame nastao je 80ih godina u Francuskoj, napisala ga je Kolin Sero, a sama radnja komada je bezvremena i svevremena, futuristička, savremena, ali i retrospektivna.
Pitanja koja predstava pokreće su pitanja o ljubavi, o važnosti porodice, o važnosti zajedništva, iskrenosti, prihvatanja, pitanja socijalne prirode, pitanje (ne)snadjenosti malog čoveka u prezahtevnom kapitalističkom svetu, pitanje položaja žene u društvu i porodici, pitanje komplikovanih i kompleksnih odnosa izmedju roditelja i dece i braće i sestara, odnosa izmedju oca i majke, izmedju mladih i zaljubljenih, pitanje odnosa mladih i starijih prema sistemu, pobuna mladih protiv sistema, kao i pitanje same održivosti i suvislosti sistema, kao i pitanje revolucionarnosti i borbe protiv sistema koji ne valja. Sva ova važna pitanja uvijena su u britak humor i toplu porodičnu priču. Predstava “Zeko Zeko” daje prostor za smeh, za razmišljanje o tome ko smo i šta radimo, prostor za pokoju suzu, i ono najbitnije, daje nadu da će jednom biti bolje i da je ljubav ono što je najbitnije. „
Irina Tatić

 

Jankov kolega Andrija Šušić, mladi glumac, kaže da je u svesrdnoj borbi protiv opšte dekoncentrisanosti, koja je posledica prevlasti društvenih mreža, ono što je najbitnije je da u toj borbi nije sam.

„Došlo je novo doba,doba konzumerizma, koje nam nudi da imamo sve i odmah. Ako, to nesto ne dobijemo u trenutku dolazi do nezadovoljstva.

Zaboravili smo šta znaci čekati i da je sve lepše kada se čeka, ljubav, nove patike, putovanje, nastavak filma, trenutno niko nema vremena da zastane da pogleda oko sebe. Postali smo apatično nezainteresovano društvo, koje ne ume da se druži. Delimično zbog toga što je sve oko nas brzo i ako na tren stanemo nismo vise u toku! Amerikanci to nazivaju FOMO (fear of mising out). Primetno je da su ljudi bar u mom okruženju počeli da se vraćaju nekim starim vrednostima, da odlaze u prirodu, na druženja kao nekada, a ne preko chata, da se više posećuju književne večeri i predstave, jednostavno moralo je da se desi.

Mislim da je za dosta praznih života u velikoj meri odgovorna tehnologija.

Uzmimo za primer društvene mreže koje teraju kreatore da prave što kraći sadržaj, a konzumente da se navikavaju na isti taj sadržaj koji ako te ne kupi u prvih 3 sekunde skroluješ dalje.

Generacija smo veselih fotografija, a praznih i otužnih života, zaboravili smo šta je pravi smeh i zadovoljstvo, on nešto što nam daje pozorište, dobar koncert ili stendap komedija… Ono kada odereš dlanove dok se laktovima dodiruješ sa prvim do sebe u publici. Jednostavno vratiti ono iskreno i pravo dete u sebi je ultimativni zadatak svih nas koji smo odavno zaboravili šta nas je pokretalo, a tek smo zakoračili u zrelost. Daske koje život znače se ne nazivaju tako bez razloga, to su upravo one daske na koje se svi mi penjemo da udahnemo život publici koja nas prepoznaje kao prozor u lepše sutra! Moj zadatak je da ne odustanem, a njihov da uz aplauz ustanu, vidimo se u pozorištu!“

Irina Tatić
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter