Izvor: Novosti
01.02.2022 u 07:50
0

Nagrada Matice srpske za pesničku zbirku „Kafkino matursko odelo“

Zmajevom nagradom koju je Matica srpska ustanovila pre 69 leta, ovenčana je poezija Miroslava Aleksića, pesnika iz Novog Sada.

Laureatu će priznanje biti uručeno 16. februara na svečanosti povodom 196. rođendana Matice srpske.

Jednoglasnom odlukom žirija kojem je predsedavao prof. dr Jovan Delić a članovi su bili prof. dr Dragan Stanić, Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđo Sladoje, naše najstarije i ujedno najprestižnije priznanje za pesništvo, Aleksiću je dodeljeno za zbirku „Kafkino matursko odelo“ u izdanju novosadske izdavačke kuće „Pravoslavna reč“.

Za priznanje koje je po rečima prof Delića „zmaj među svim nagradama“, ove godine konkurisalo je 35 pesnika. Pažljivo, u više krugova, razmotrena je kompletna produkcija, a na kraju je žiri bio jedinstven u oceni da „Zmaj“ za 2021. godinu ide u ruke Aleksića.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić, u pesničkom svetu poznat pod pseudonimom Ivan Negrišorac, izrazio je zadovoljstvo što ova nagrada nastavlja svoj život, a obaveza Matičina je da svake godine „pretresa“ šta se tokom 12 meseci desilo u srpskom pesništvu.

Po oceni takođe uglednog književnika Đorđa Sladoja, Aleksićeva knjiga koja sadrži 31 pesmu, isprednjačila je po mnogo čemu u odnosu na bogatu konkurenciju.

– Zanimljivost je da se sam Kafka i njegovo ime pominju samo u naslovu i u prvoj, inicijalnoj pesmi koja nam saopštava da se nalazimo u kafkijanskom svetu koji je prešao u orvelovsko stanje. To je vešto i sa finom dramaturgijom sačinjena knjiga – zaključio je Sladoje uz podsećanje da je Aleksić vodio dijalog sa Kafkom i u prethodnim svojim knjigama.

U osvrtu na stanje u savremenoj srpskoj poeziji, pesnik i književni kritičar Nikčević ocenio je da je pesništvo danas ponajbolji proizvod srpske kulture i društva. Po viđenju književnika i upravnika Biblioteke Matice srpske Selimira Radulovića, ovo vreme nije naklonjeno poeziji i pesnicima, ali uprkos tome naše pesništvo ima veoma dobar status u okviru savremene evropske poezije.

Sa čika Jovom se odrasta

MIROSLAV Aleksić, rodom Vrbašanin, u književnosti je prisutan duže od 30 godina, a po sopstvenim rečima, ovoj nagradi koju dodeljuje naša najstarija institucija kulture i književnosti, najviši smisao daje to što nema deteta koje nije odrastalo uz Zmajeve stihove. Zato je, kaže laureat, Zmajeva nagrada kruna „i posle nje pesnik može i ne mora da dobije druga priznanja“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter