Izvor: BSC happy portal
19.01.2023 u 09:50
0

ALBANAC KOJI JE RATOVAO SA SRBIMA NA SOLUNSKOM FRONTU: Ovo niste znali o čuvenom Esad-Paši Toptaniju! (VIDEO)

 Njegov život verovatno ne bi imao isti tok, da 23. aprila 1913. godine nije rukovodio turskom vojskom prilikom opsade na Skadru, kada je bio opkoljen od strane srpske i crnogorske vojske.

Esad-pašu mnogi Albanci danas smatraju izdajnikom, dok se u Srbiji smatra prijateljem.

Esad-paša potiče iz jedne od uglednijih albanskih zemljoradničkih porodica, Toptani. Obrazovanje je stekao na Vojnoj akademiji u Sen-Siru, nakon čega je postao šef garde poslednjeg turskog sultana Abdula Hamida II. Njegov život verovatno ne bi imao isti tok, da 23. aprila 1913. godine nije rukovodio turskom vojskom prilikom opsade na Skadru, kada je bio opkoljen od strane srpske i crnogorske vojske.

Kada je u znak predaje srpskom generalu Petru Bojoviću pružio sablju, on mu je sablju vratio i ponudio da zajedno sa svojom vojskom napusti Skadar. Događaji koji su usledili govore da on ovaj čin nikada nije zaboravio.

@bluecowlist

Albanac spašavao Srbe #foryou #fyp #srbijatiktok #albania #istorija #zanimljivo #bluecowlist #izazov

♬ original sound – Blue Cow List

Ubrzo postaje ministar unutrašnjih poslova Albanije isuprostavlja se pruskom knezu Vilhelmu fon Vidu koji je odbijao da zemlju koja je pripadala Turcima podeli albanskim zemljoposednicima. Iz istog razloga, Esad-paša je nakon izbijana Velikog rata zauzeo stranu protiv Nemačke i Aurstro-Ugarske, što ga je dovelo u nezavidnu situaciju, navodi Nacionalna geografija.

Trenutak koji je dodatno otežao okolnosti jepotpisivanje Niškog sporazuma 17. septembra 1914. godine, kada je zajedno sa Nikolom Pašićem dogovorio zajedničko osnivanje vojnih i političkih institucija. Njegovi politčki protivnici su rešili da do realizacije dogovora ne sme da dođe, stoga su početkom 1915. godine opkolili Esad-pašu u Draču. Oni su od njegazahtevali da objavi rat SrbijiTada je Srbija, na čelu sa predsednikom vlade Nikolom Pašićem odlučila da interveniše.

Bilo očigledno da Srbija ne može da računa na pomoć saveznika u Srbiji, pa je vlada odlučila da za svoju vojsku osigura izlaz na Jadran. Više od 20.000 srpskih vojnika poslato je u središta pobune, Elbasan i Tiranu, sredinom 1915. godine, kako bi pomogli Esad-paši.

Tokom Prvog svetskog rata, on je zauzeo srpsku stranu i omogućio našim vojnicima da se povuku preko Albanije. Njegova žandarmerija je pomagala koliko je mogla, obezbeđujući sigurne prolaze, smeštaj i hranu. Ostalo je zabeleženo da je izdao i naredbu da se srpski dinar prima kao sredstvo plaćanja.

Njegove jedinice su čak ulazile i u otvorene sukobe sa albanskim odredima koji su napadali izbeglice i srpsku vojsku. Istoričari sugerišu da je za vreme njegove moći i uticaja u središnjoj Albaniji, srpska vojka mogla slobodno da se kreće.

Prema nekim procenama od ukupno 220.000 vojnika, koji su krenuli preko Albanije ka Krfu, 70.000 njih nije stiglo na cilj. Mnogi danas smatraju da bi ovaj broj bio daleko veći da nije bilo Esad-paše. Međutim, on je vrlo brzo morao i sam da napusti Albaniju.

Zajedno sa svojim jedinicama stigao je u Solun, gde se pridružio Srbima i zajedno sa njima učestvovao na Solunskom frontu. Nakon pobede i zajedničkih borbi u oslobađanju, on je zajedno sa predstavnicima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca otišao na Mirovnu konferenciju u Parizu.

Krajem aprila 1919. godine je podneo i Memorandum o Albaniji, nakon čega je usledila borba za međunarodno priznavanje njegove legitimne vlasti, dok su ga njegove pristalice u domovini na sednici Narodne skupštine proglasile za kralja.

Delovalo je kao da je plan sproveden u delo, međutim prilikom priprema za povrtak iz Pariza 13. juna 1920. godine, na njega je njegov politički neprijatelj Avni Rustemi izvršio atentat.

Nekoliko dana kasnije je sahranjen na srpskom vojničkom groblju Tije u predgrađu Pariza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter