Izvor: Jutarnji.hr
26.04.2023 u 16:22
0

LAŽNI HITLEROVI DNEVNICI su obmanuli ceo svet: „Živeću sa tom GREŠKOM do kraja života“

Svojevremeno objavljeni u nemačkom časopisu

Konrad Kujau je svoju kriminalnu aktivnost započeo krivotvorenjem vaučera za obroke, a kasnije je bio uspešan u krivotvorenju nacističke memorabilije

Kada su pre četrdeset godina objavljeni kao autentični, lažni dnevnici Adolfa Hitlera izazvali su zgražavanje. Sada će, najavljeno je, u nemačkim nacionalnim arhivama da budu izloženi za javnost.

Falsifikovani dnevnici su svojevremeno objavljeni u nemačkom časopisu Stern te prodavani širom sveta, a sada će ih predati državi, kažu iz izdavačke kuće Bertelsmann koja poseduje krivotvorine.

Iako je postojao loš predosećaj o njihovoj autentičnosti, objava dnevnika 1983. godine je izazvala međunarodnu senzaciju.

Nakon forenzičke analize ustanovljeno je da se radi o krivotvorini, a Stern je samo nedelju dana nakon objave morao da prizna da ga je trgovac obmanuo.

OTKRIVAMO TAJNI DOKUMENT BRITANSKE SLUŽBE: Ovako je izgledala poternica za ADOLFOM HITLEROM! Da li vam liči na nekog? FOTO

U međunarodnom nadmetanju za prava učestvovao je čak i medijski magnat Rupert Merdok. Merdok je, naime, lično otputovao za Cirih kako bi postigao dogovor. 2012. je ipak u sklopu istrage Leveson priznao da se nikada neće da prestane da se stidi za te greške.

„Bila je to velika greška i moraću da živim s njom do kraja života“, rekao je.

Predsednik nemačkih državnih arhiva Majkl Holman dnevnike je okarakterisao kao „besramni pokušaj da se brutalnim zločinima nacionalnog socijalizma omogući privid ljudskosti, što je rezonovalo s društvom osamdesetih“.

Dnevnici će biti trajno izloženi u gradu Koblenzu na zapadu Nemačke te će u skladu sa zakonom biti dostupni akademicima i javnosti.

Ime čoveka koji stoji iza dnevnika je Konrad Kujau. Kujau je svoju kriminalnu aktivnost započeo krivotvorenjem vaučera za obroke, a kasnije je bio uspešan u krivotvorenju nacističke memorabilije. Dnevnike je napisao između 1981. i 1983. godine, a zatim ih je prodao zapadnonemačkom novinaru Gerdu Heidemanu, koji je bio opsednut nacističkim umetninama. Oba su muškarca završila u zatvoru, a ugrožena je i reputacija engleskog istoričara Hjua Trevora-Ropera, stručnjaka za istoriju nacista koji je izjavio da se radi o autentičnom delu. No na konferenciji za novinare povodom promocije izdanja više nije bio uveren u njihovu autentičnost.

Među prvima koji su izrazili sumnju u autentičnost tih spisa bio je čovek koji je poricao holokaust David Irving. Irving se pitao kako bi Hitler uspeo da piše dnevnik nakon što mu je ruka povređena u neuspešnom pokušaju atentata iz jula 1944. godine.

Prošlog meseca falsifikovane dnevnike je u celini objavio izdavač März. Na internetu ih je objavio NDR.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter