Izvor: BSC HAPPY/I.F.
17.02.2023 u 11:59
0

SLOVENSKA MAGIJA I OBIČAJI: Kako su povezani ime i sudbina, šta predstavlja kumstvo, a evo šta znači suđeni čas!

U životu Slovena magija je imala važnu ulogu, čak i pre i posle primanja hrišćanstva.

Magija je od davnina u ljudskoj upotrebi, kako kod drugih naroda i raznih plemena, tako i kod starih Slovena. Od šestog veka, Sloveni zauzmaju značajno mesto u Evropskoj istoriji.

Magijski rituali se najčešće izvode da se zaštiti zdravlje ukućana, da se izleči bolesna osoba, da se pridobije osoba koja se voli…

U životu Slovena magija je imala važnu ulogu, čak i pre i posle primanja hrišćanstva.

Magija je verovanje da se može komunicirati sa drugim svetom i da postoje povlašćeni pojedinci (vračevi) koji uz pomoć specijalnih tehnika mogu uticati na taj svet. Vračevi su zaista verovali da mogu upravljati tajnim silama.

Čak i kada bi dolazilo do neuspeha, oni bi to pripisivali drugim faktorima (uticaj neprijateljskog vrača, grečka u proceduri vračanja i sl.).

Sve što danas znamo o Slovenskoj religiji i praktikovanju magijskih obreda i rituala, rekonstruisano je zahvaljujući sačuvanim zapisima drugih naroda.

Mada nam je dosta toga poznato i na osnovu narodnih običaja i stvaralaštva.

Slovenski narodi, po nekim istorijskim podacima, nisu verovali u sudbinu niti u njenu moć nad ljudima. Međutim, praktikovali su magiju, tj. rituale kako bi osigurali željeni ishod i odgonetnuli nepoznatu budućnost.

Veoma važnu ulogu u magijskim obredim Slovena imali su pojedini predmeti, koji mogu poticati iz prirode ali mogu biti i delo ljudskih ruku.

KAMEN

Kamen ima izražen kultnu karakter i koristi se u mnogim obredima i ritualima.

Kamen može dati život. Veruje se da žena koja nema dece može roditi dete, ako okupa beli kamen i ljulja ga u kolevci.

Probušenom kamenu takođe se pripisuju velike zaštitne moći: u njega se ubacuje novčić ili se uvlači ruka, glava, pa i provlači čitavo telo, ako je dovoljno velik; smatra se da ovo štiti od uroka, leči bolesti, povećava plodnost, ispunjava želje…

VENAC

Venac bilja je jedan od poznatih običaja sa ovih prostora. Bacanje venca cveća u vodu služi kao zaštita od davljenja.

Na kapiju ili vrata, pred neke praznike, stavlja se venac poljskog cveća kako bi se kuća zaštitila od uroka. Venac belog luka služi kao zaštita od vampira.

Kružni oblik ovih venaca ukazuje na zaštitnu magijsku ulogu.

KOLOŽEG, SEČKO I DERIKOŽA Ovo nisu nadimci „žestokih momaka“ već zaboravljeni nazivi iz srpskog kalendara

IME I SUDBINA

Ritualima imenovanja, nastojalo se određeno svojstvo preneti na neku osobu, a zabrana izgovaranja određenih naziva imala je za cilj da spreči prizivanje izvesnih nevolja ili zlih natprirodnih bića

Jedan od najvažnijih momenata u životu svakog pojedinca jeste trenutak kada on dobija ime. Ime ima funkciju zaštite novorođenčeta od potencijalnog zla.

Da bi se zaustavilo umiranje (novorođene) dece i promenio dotaašnji nepovoljni životni tok, davana su imena: Vuk, Stanko, Neven, ali i Vukailo (od Vuk i Ilija – Sv. Ilija).

Imenovanje je u narodnoj tradiciji povezano sa kumstvom i važećim magijskim postupcima i verovanjima, koja su pratila i određivala čin imenovanja.

Ime nije samo puki naziv već predstavlja suštinu našeg identiteta i našu sudbinu. U pokušaju da utiču na sudbinu deteta, roditelji mu daju ime slavnog vojskovođe, naučnika, književnika, političara ili glumca. Prema ovoj nameri dete bi trebalo da ponovi uspeh poznate ličnosti po kojoj nosi ime.

KUMSTVO

Običaj da se kumstvo ne odbija, i da ko god ga zatraži ona ga i dobije, i dalje je prisutan u naše, narodu.

Čitava grupa običaja se odnosi na ovu osobu. On učestvuje na svadbi, krštenju, pri obredu šišanja i pri davanju imena.

Obred šišanja učvršćuje detetovu sigurnost, veruje se, da sa ovim obredom veza sa zaštitnikom, koji postaje odgovoran za njega, postaje čvršća.

SUĐENI ČAS

Prema narodnom verovanju, svakom pojedincu je određena sudbina i život, već samim njegovim dolaskom na svet, ali trenutak smrti je nepoznat.

U narodnoj tradiciji smrt ima sasvim određeno značenje, pa se i izvesne konkretne pojave „čitaju“ kao njeni predznaci i nagoveštaji.

Ovi predznaci su se prepoznavali u pojedinim pojavama vezanim za prethodnu smrt, u neobičnim znacima, pojavama iz svakodnevnog života, u ponašanju životinja i u karakterističnim snovima i vizijama.

Nezaklopljene oči preminulog, kraća noga ili njegovo nasmešeno lice su znci da će umreti još neko iz kuće preminulog.

Takođe se smatra da, ako neka od slavskih sveća, koje simbolizuju domaćina, muške i ženske članove porodice, brže sagoreva, nagoveštava tom licu moguću smrt.

Značenje nagoveštaja smrti imaju i neki retki i eobični događaji. Poseban značaj se pridaje ponašanju određenih životinja, koje se smatraju glasnicima smrti.

U tom smislu se zlokobnim smatra rovanje svinje ili krtice pod kućnim pragom, predvečernje kukurikanje petla pod prozorom, noćno mukanje krava, pojava mrava u kući, graktanje gavrana itd.

Veoma su značajni određeni snovi i vizije o nadolazećem kraju života. Sanjanje ispalih zuba, gubljenje brade, rušenje kuće ili javljanje bliskih i daljih pokojnika mogu se shvatiti kao predznaci odlaska sa ovog sveta.

 

 

 

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter