Izvor: Tanjug
17.02.2023 u 18:26
0

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađena drevna palata sumerskih kraljeva

Tokom terenskih radova u Telu u južnom Iraku pronađena je "Izgubljena palata" kraljeva drevnog sumerskog grada Girsua, stara 4.500 godina, zajedno sa više od 200 klinastih ploča.

Palata je pronađena tokom arheološkog projekta Britanskog muzeja, prenosi Tajms.

Podzemni ostaci izgubljene palate prvi put su uočeni fotografisanjem dronom prošle godine, a u jesen prošle godine identifikovani su prvi zidovi palate od blatnih opeka zajedno sa klinastim pločama i administrativnim zapisima za drevni grad koji su odneseni u Muzej Iraka u Bagdadu.

SLOVENSKA MAGIJA I OBIČAJI: Kako su povezani ime i sudbina, šta predstavlja kumstvo, a evo šta znači suđeni čas!

Prema zvaničnicima, lokacija je ranije bila „opustošena destruktivnim iskopavanjima iz 19. veka i sukobima u 20. veku“.

Tim je takođe otkrio Ningirsuov hram, Eninnu, za kojim su „opsednuto tragale generacije arheologa“.

Smatra se da je Girsu bio naseljen još 5.300 godina pre nove ere i dok je njegov značaj opao tokom narednih milenijuma, ostao je u upotrebi do oko 200 godina pre nove ere.

O hramu se znalo samo po drevnim natpisima otkopanim pre oko 140 godina.

Projekat Girsu, koji vodi Britanski muzej, a finansira Muzej Džej Pol Geti u Los Anđelesu, je naslednik iračkog programa koji finansiraju Britanci i koji je uspostavljen 2015. godine kao odgovor na uništavanje nasleđa u Iraku i Siriji od strane Islamske države.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter