Izvor: Tanjug
12.02.2023 u 10:29
0

VELIKO OTKRIĆE U MEKSIKU: Pronađeno prvo majansko elitno naselje iz 5. veka

Meksički arheolozi su saopštili da su otkrili stambene blokove gde je živela "elita" u poznatom majanskom arheološkom mestu Ćićen Ica na poluostrvu Jukatan, za koje se veruje da predstavlja ostatke svetog grada osnovanog u 5. veku.

Arheolog Fransisko Perez Ruiz rekao je da do sada nije bilo otkrivenih poznatih stambenih delova u Čičen Ici, što znači da ovo oktriće stambenog kompleksa predstavlja pronalazak „prvog naselja gde je vladar živeo sa svojom porodicom“, preneo je Rojters.

Oblast, danas poznata kao Čičen Vijeho, biće integrisana u turističku ponudu arheološkog mesta Čičen Ice, koje je uvršteno u listu Uneskove svetske kulturne baštine.

USIJALE SE DRUŠTVENE MREŽE ŠIROM SVETA: Grom pogodio statuu Isusa Hrista u Rio de Žaneiru (FOTO)

Arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju se nadaju da će ova oblast i one koje se tek otkriju, pružiti informacije o tome kako je izgledao život stanovnika tog grada.

-Moraju postojati naselja koja još nisu otkrivena. Istraživanjem stambenih delova možemo saznati o ostalim porodicama, ostalim grupama stanovnika koje su bile deo ovog veličanstvenog grada- rekao je arheolog Hoze Osorio Leon.

Ova oblast se iskopava od 1998. godine, a oko dva miliona turista poseti Čičen Icu svake godine, pokazuju zvanični podaci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter