10°C

Beograd

Photo: Instagram/Tanjug/ YouTube/printscreen

Izvor: blic.rs

"AZIJSKI SPILBERG" Ko je Bong Džun Ho, čovek čiji je film osvojio četiri Oskara?

Južnokorejski režiser i scenarista Bong Džun Ho, koji je prošle godine pokupio neke od najvećih filmskih nagrada, krunisao je uspeh svog filma "Parazit" osvajanjem čak četiri "Oskara".

Njegov "Parazit" je ušao u istoriju kao prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio najprestižniju nagradu za najbolji film.

Osim toga on je proglašen i za najbolji film van engleskog govornog područja, a sam Bong je nagrađen Oskarom i za režiju i za najbolji originalni scenario, dakle bio je apsolutni pobednik 92. dodele nagrada Američke akademije.

Film, satira o sve većem jazu između bogatih i siromašnih, prethodno je bio i pobednik festivala u Kanu, a osvojio i "Zlatni globus" i dve "Bafte".

- Mi nikad ne pišemo da bismo predstavljali naše zemlje. Ali ovo je zaista prvi "Oskar" za Južnu Koreju. Hvala vam - rekao je 50-godišnji Bong. 

Kasnije, dok je prihvatao nagradu za najbolji međunarodni film, rekao je na engleskom jeziku, izazivajući smeh publike: "Da, spreman sam da pijem večeras."

Radi se o ogromnom uspehu ne samo južnokorejskog filma, već i svetske kinematografije koja nije na engleskom jeziku.

Rođen među umetnicima, bio u zatvoru

Bong je odrastao u umetničkoj porodici u Seulu - njegov deda po majci bio je poznati romanopisac, dok su njegov pokojni otac i sve njegove braće i sestre univerzitetski profesori u različitim oblastima uključujući modu i likovnu umetnost.

Studirao je sociologiju na Univerzitetu Jonsei, a tokom studiranja je učestvovao u protestima pokreta za uvođenje demokratije 1980-ih. Jednom prilikom Bong je ispričao za medije da je bio uhapšen zbog bacanja molotovljevog koktela za vreme demonstracija.

Bio je deo prvog talasa filmskih stvaralaca u Južnoj Koreji, koji je procvetao nakon pune demokratizacije zemlje, što je otvorilo vrata za kulturni preporod.

Scena iz filma "Parazit"

Jedan od najpoznatijih južnokorejskih režisera

Bong, koji je poznat po mračnim trilerima, ali i naučnofantastičnim filmovima i mešanjem žanrova, iza sebe ima niz filmova koji su ostvarili uspeh među publikom i pobrali odlične kritike.

Njegova "Sećanja na ubistvo" iz 2003. godine bila su zasnovana na stvarnim slučajevima ubistava serijskog ubice, a film je viđen kao alegorija za represivno društvo pod vojnom vladavinom.

Godine 2006. snimio je blokbaster "Domaćin" koji je prikazivao nesposobnu vladu koja je bila bespomoćna u vreme velike katastrofe. Tog filma su se mnogi setili kada je 2014. godine u Južnoj Koreji potonuo trajekt pri čemu je poginulo oko 300 ljudi, uglavnom dece.

Međutim, on je radio i filmove na engleskom jeziku, kao što je "Ledolomac" sa Krisom Evansom, koji prikazuje distopijsku budućnost kada usledi novo ledeno doba.

Njegov talenat je prepoznao i "Netfliks" u čijoj je produkciji rađena još jedna naučno fantastična akcija "Okja" sa Tildom Svinton.

Bonga su brojni holivudski režiseri hvalili i mnogo pre nego što ga je Akademija primetila - nazivajući ga "azijskim Spilbergom". Sam Kventin Tarantino, takođe "oskarovac", rekao je da se divi Bongu koji pravi filmove kao "Spilberg na svom vrhuncu".

Glumačka ekipa na dodeli OskaraPolitički i socijalni podtekst

Tokom svoje karijere, Bong se često bavio mračnim i teškim temama, uključujući nasilne zločine, sistematsko ugnjetavanje i klimatsku krizu.

Takođe je otvoreno govorio o suočavanju sa teškom anksioznošću, u zemlji u kojoj je mentalno zdravlje već dugo tabu tema.

- Svi su njegovi filmovi kao sociologija u pokretu, svi njegovi filmovi imaju politički podtekst -rekao je Majkl Hart, sociolog sa Univerziteta u Seulu.

Kako je rekao svi njegovi filmovi su puni socijalnih i političkih kritika, ali one nisu očigledne niti izgledaju kao pridika.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar