17°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Snimanje filmskog poljupca samo uz obavezan test

INSTITUT za javno zdravlje Srbije "Batut" propisao je mere i preporuke za rad domaćih i stranih filmskih produkcija, koje će tokom narednih nedelja početi snimanje u Srbiji.

Među opštim merama predostrožnosti stoji da je svaki član filmske ekipe individualno odgovoran da na snimanje ne dolazi ukoliko ima bilo koje simptome koji upućuju na virus korona

- Treba izbegavati rukovanje, grljenje i pozdravljanje, a obavezno je nošenje zaštitne opreme, osim za glumačku ekipu tokom snimanja. Preporučuje se i pridržavanje pravila dve osobe na četiri kvadratna metra i primenjivanje dva metra distance, kada god je to moguće. Obavezna su merenja temperature svim članovima ekipe beskontaktnim toplomerom - kaže se u saopštenju "Batuta".

Snimanje na javnim mestima dozvoljeno je u prisustvu do 50 ljudi, a produkcija će odrediti jednog člana ekipe da nadzire sprovođenje svih mera. Producenti su dužni i da obezbede zaštitnu opremu (maske, rukavice, vizire za šminkere, sredstva za dezinfekciju...). Kao dodatnu meru zaštite, "Batut" preporučuje testiranje ekipe.

- Vid dodatne prevencije je testiranje inostranih članova ekipe, kao i testiranje lokalnih članova ono je obavezno i kod onih koji će tokom snimanja biti na rastojanju manjem od dva metra i neće moći da nose zaštitnu masku zbog potreba snimanja scene - navode u "Batutu".

Hrana se servira isključivo u spakovanim obrocima, nema švedskog stola, niti samoposluživanja, a i piće mora biti u individualnim flašama.

"BATUT" je propisao i mere zaštite u studijskim uslovima snimanja, te je preporučeno da se pre i nakon svakog projekta u studiju moraju preduzeti mere detaljnog čišćenja, gde god je moguće postaviti fizičke barijere radi zaštite, kao i voditi računa da prostor bude dobro provetren.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti