31°C

Beograd

Photo: twitter

Izvor: Tanjug

PALIĆ ZA ITALIJANKU Sari Fgaier nagrada Underground Spirit festivala

Italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier dobitnica je ovogodišnje nagrade "Underground spirit" koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Najpoznatija je po svom ostvarenju "Gli anni" (The years), za koje je pre dve godine osvojila Evropsku filmsku nagradu (EFA) za najbolju kratki film.

Režirala je i kratke filmove "Arturo?"(2014) i "Lumile Italia" (Humble Italy, 2014), učestvovala i kao jedna od rediteljki u ostvarenju "9x10", dok je kao rediteljka, montažerka i producentkinja učestvovala i u brojnim drugim nagrađivanim filmovima.

Povodom ovog značajnog priznanja, Sara Fgaier je izjavila da je od samog početka filmskog poziva, imala sam sreću da se pronađe u miljeu italijanskog nezavisnog filma i njegovom kreativnom okruženju, gde je mogla da iskusi najveću moguću umetničku i stvaralačku slobodu.

"Od prvih samostalnih produkcija do osnivanja sopstvene organizacije, cilj mi je uvek bio da branim i zaštitim nezavisnost i slobodu, osnovu moje umetničke kreativnosti" kazala je Fgair.

Italijanska umetnica je istakla da je veoma počastvovana nagradom Festivala evropskog filma Palić.

"Ovu nagradu vrednujem kao dragoceni poklon, priznanje za mojih prvih 15 godina rada i osnažujuću amajliju za one koje dolaze", zaključila je Fgaier.

Dobitnici nagrade posvećen je i Omaž program, u okviru kojeg će biti prikazan kratki film o njenom radu u režiji Stefana Franće, ostvarenja "Il treno va a Mosca", na kome je Sara Fgaier bila montažerka, segment iz filma "L''umile Italia" (ko-rediteljka), "La boča del lupo" (montažerka), "Gli anni" (rediteljka/montažerka), i "Bella e perduta" (montažerka i ko-producentkinja).

Nagrada Underground spirit, ustanovljena 2008. godine. Ovogodišnje, izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Na 27. festivalskom izdanju međunarodni žiri Festivala dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije "Paralele i sudari", a biće dodeljena i Gorki list nagrada publike na osnovu glasova. Takođe, i FIPRESCi žiri dodeljuje nagradu za najbolji film.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih epidemioloških odredbi i preporuka u skladu sa aktuelnom zdravstvenom situacijom, u cilju prevencije COVID-19.

Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima.

Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar