18°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Srbija Danas

CELA NJENA PORODICA JE PROŠLA KROZ LOGOR SMRTI: Ko je Dara, junjakinja filma "Dara iz Jasenovca"?

Glavnu ulogu Dare u filmu "Dara iz Jasenovca", koji je premijerno prikazan sinoć na RTS1 igra trinaestogodišnja Biljana Čekić (13), koja je oduševila gledaoce. 

Iako nikome nije jasno kako je tako mlada glumica maestralno dočarala lik Dare, njen otac Radovan otkrio je da je njihova porodica prošla kroz horor logora u Jasenovcu.

Ona ide u osmi razred, živi sa ocem Radovanom, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom u mestu koje je na deset kilometara udaljeno od Kozarske Dubice.

Biljana je za ovu ulogu izabrana između čak 2.000 dece, a za nju svi imaju samo reči hvale, govoreći da je mirna, tiha i dobra devojčica i da je ovu ulogu želela više od svega.

Otac Radovan koji je Biljanina najveća podrška, kaže da da je ponosan što je njegova ćerka tumačila lik Dare iz Jasenovca.

Radovan je zatim otkrio i da je njihova porodica osetila strahote i prikazane tegobe ovog rata, jer se čak devet članova nije vratilo. On je objasnio da je njegova baka sa još devetoro rođaka bila u koloni za Jasenovac i da je ona preživela, ali, ostali nisu.

- Zbog toga mi je drago što je film snimljen i što je moja ćerka iznela glavnu ulogu - istakao je Biljanin otac.

Da je u pitanju istinit događaj, dokazala je prijavnica dolaska u Jasenovac prabake Biljane Čekić, Zdravke Čekić, objavljena je na društvenoj mreži Tviter. Prijavnica je datirana na 11.10.1942.

- Prijavnica dolaska u Jasenovac prababe Biljane Čekić, Zdravke Čekić. 9 članova porodice Čekić je ostalo u Jasenovcu. Preživeli su nam podarili devojčicu koja je na svojim plećima ponela istoriju svojih predaka. Sudbina piše epike, uvek.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar