30°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/WatchMojo.com

Izvor: Happy BSC

MAJSTOR BORILAČKIH VEŠTINA VELIKOG PLATNA: Na današnji dan rođen je Brus Li

Brus Li američki filmski glumac koji je bio poznat po svojim borilačkim veštinama i koji je pomogao u popularizaciji filmovi o borilačkim veštinama 1970-ih godina rođen je na današnji dan 1940. godine u San Francisku, ali je odrastao u Hong Kongu.

U industriju zabave ušao je u mladosti, jer mu je otac bio operski pevač i honorarni glumac. Li je počeo da se pojavljuje u filmovima kao dete i često je glumio maloletnog delinkventa. Kao tinejdžer, počeo je da se bavi lokalnim bandama i počeo da uči kung fu da bi se bolje branio. U to vreme je počeo i sa časovima plesa, što je dodatno oplemenilo njegov rad nogu i ravnotežu, a 1958. godine osvojio je prvenstvo u ča-ča u Hong Kongu. 

Njegove roditelje su uznemiravale njegove ulične tuče i sukobi sa policijom, pa su ga poslali da živi u Sjedinjenim Američkim Državama ubrzo nakon što je napunio 18 godina. Živeo je sa porodičnim prijateljima u Sijetlu, gde je završio srednju školu i studirao filozofiju i dramu na Univerzitetu u Vašingtonu. Dok je bio u Sijetlu otvorio je svoju prvu školu borilačkih veština, a 1964. godine se preselio u Oukland u Kaliforniji da bi osnovao drugu školu. Otprilike u to vreme je razvio sopstvenu tehniku "jeet kune do", mešavinu drevnog kung fua, mačevanja, boksa i filozofije, koju je počeo da predaje umesto tradicionalnih borilačkih veština. Skrenuo je pažnju televizijskog producenta nakon što je demonstrirao kung fu na karate turniru u Los Anđelesu i dobio je ulogu pomoćnika Katoa u televizijskoj seriji "The Green Hornet" 1966. godine. 

Davao je privatne časove džit kune holivudskim zvezdama, uključujući Stiva Mekvina. U filmu "Marlowe" iz 1969. godine, Li je uništio čitavu kancelariju kroz kik boks i karate pokrete. Zbog nemogućnosti da pronađe druge odgovarajuće uloge, vratio se u Hong Kong 1971. godine gde je glumio u dva filma koja su oborila rekorde na blagajnama širom Azije, a kasnije je postigao uspeh u Sjedinjenim Američkim Državama sa filmom "Tang shan da xiong". (1971)  i "Jing wu men" (1972). 

Nakon smrti njegovi filmovi su stekli status kultnih, a on je posato jedna od najvećih ikona pop kulture 20. veka i često mu se pripisuje da je promenio način na koji su Azijati predstavljeni u američkim filmovima. Njegov sin Brendon je takođe postao glumac, a umro je nakon što je upucan iz pogrešno napunjenog pištolja tokom snimanja filma "The Crow" 1994. godine. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar