26°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/ChristopherSyn1

Izvor: tanjug

Džozefin Beker počivaće u pariskom Panteonu

 Džozefin Beker, legendarna francusko-američka plesačica, pevačica i glumica koja je opčinila Francusku nastupima koji ismevaju kolonijalizam, a kasnije se priključila francuskom pokretu otpora, postaće u utorak prva crnkinja koja će biti sahranjena u francuskom mauzoleju Panteonu.

Beker (1906-1975) će biti tek šesta žena među 80 nacionalnih velikana u francuskoj istoriji, koja će počivati u svetovnom hramu na levoj obali Pariza. 

Ona će biti i prva estradna figura koja će dobiti simbolično mesto u mauzoleju, u kojem počiva niz velikana iz sveta politike, kulture i nauke, a među kojima su Viktor Igo, Emil Zola i Marija Kiri.

"Panteonizacija" prve crne svetske ženske super zvezde, koja se zauzimala za ljudska prava zajedno s Martinom Luterom Kingom, rezultat je godina zalaganja njene porodice, kao i grupe intelektualaca da joj se oda retka posmrtna počast.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar