9°C

Beograd

FILMOVI INSPIRISANI ŠEKSPIROM: Od romantičnih do tinejdžerskih KOMEDIJA

Vilijam Šekspir verovatno nije mogao ni da pretpostavi da će biti ogromna inspiracija savremenim rediteljima. Iako je prošlo skoro četiri veka kako nije na planeti, svet ga nije zaboravio, a njegova književna dela žive i dan danas.

Spisak filmova će vas verovatno iznenaditi,s obzirom na činjenicu da se radi o različitim žanrovima, od animiranih filmova, do tinejdžerskih komedija. Verovatno vam nikada ne bi palo na pamet da čuvene Timona i Pumbu poredite sa Rozenkrancom i Gildensternom, ali i to je moguće.

Pogledajte spisak!

Deset stvari koje mrzim kod tebe - inspirisan delom “Ukroćena goropad”

Ovo je klasična Šekspirova drama “Ukroćena goropad” smeštena u savremenu srednju školu. Popularna Bjanka je u dilemi. Porodična pravila zabranjuju joj da izlazi s momcima dok njena starija nepopularna sestra Ket ne nađe svog momka. Očajnički željna ljubavi, Bjanka smišlja zamršeni plan da za Ket pronađe momka s tako lošom reputacijom, da bi Ket mogla da ga smatra dostojnim svog skrivenog šarma. Međutim, nastaje potpuna ludnica kada momak koji želi Bjanku (Endru Kigen) potplati Patrika Veronu (Hit Ledžer), ciničnog mladića s misterioznom prošlošću, da zavede i osvoji Ket, kako bi Bjanka mogla da počne da se zabavlja – urnebesna komedija “Deset stvari koje mrzim kod tebe”.

“Kralj lavova” - inspirisan “Hamletom”

Suština priče i nekoliko ključnih trenutaka ostaju nepromenjeni, zamenjene su samo afričke savane i ljudi sa životinjama (uglavnom lavovi). Normalno je ne primetiti vezu između "Hamleta" i animiranog filma "The Lion King", jer samo Šekspir može u potpunosti pripisati ideju o "lošem stricu." Ali će svaki ljubitelj pozorišta moći da uradi sledeću paralelu: ponosni kralj (Mufasa) je "slučajno" ubijen od strane svog zlog i pohlepnog brata (Skara), a nakon nekog vremena izvan carstva, princ koji je pravi naslednik (Simba) vraća se nazad da otkrije istinu.

Film je čak pokazao duh Mufase i pričljive prijatelje Simbe, Timona i Pumbu (koji su Rozenkranc i Gildenstern prema originalu). Iako je animirani film obogaćen muzičkim elementima i sa srećnim završetkom, jasno je da je u pitanju "Hamlet”.

“Ona je muško” – inspirisan delom “Bogojavljenska noć”

Pomenuti film je adaptacija Šekspirove komedije u kojoj se, baš kao u originalu, Viola maskira u muškarca kako bi se lakše prilagodila životu u muškom svetu. Ljubavni trougao, koji se komplikuje zamenom identiteta čini glavni zaplet filma, samo što je ovoga puta radnja prebačena u današnje vreme. Uloge su poverene novim talentovanim glumcima. Uloga Viole pripala je slatkoj Amandi Bajns, Djuka tumači odlični Čaning Tejtum, a Oliviju, Laura Remzi.

Pročitajte knjige, odgledajte filmove i zavolećete Šekspira još više!

HappyTv.rs
Foto: Twitter/The Spark Magazine

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar