23°C

Beograd

Photo: Vital.rs

Izvor: HappyBSC

DODELJENA 23. PO REDU NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST "ZLATNI SUNCOKRET"! Laureat Tanja Stupar Trifunović za roman "Otkako sam kupila labuda"!

Kompanija Vital a. d. nastavila je i ove godine sa pokroviteljstvom uglednog književnog priznanja "Zlatni suncokreti", u javnosti poznatoj kao "Vitalova nagrada".

Nagrada se dodeljuje od 1996. godine za najbolje književno delo na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike. 

Ove godine nagrada će biti dodeljena po 23. put, a prvi laureat je davne 1996. bio Ivan V. Lalić za zbirku poezije. 

Među dobitnicima nagrade su i Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. 

Prošlogodišnji dobitnik bio je Vule Žurić za roman "Pomor i strah". 

KORONAVIRUS U SRBIJI: Kompletan pregled stanja u zemlji, trenutno nema zaraženih!

Ove godine žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden, kao predsednik žirija, imao je težak zadatak da iz mnoštva izvanrednih dela izabere ono za koje smatraju da je najbolje. 

Na kraju su u uži izbor ušli romani "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića, "Otkako sam kupila labuda" Tanje Stupar Trifunović i "Grozota ili ..." Slobodana Tišme. 

Jednoglasnom odlukom žirija, nagradu za najbolje književno delo na srpskom jeziku za 2019. godinu dobio je roman "Otkako sam kupila labuda" Tanje Stupar Trifunović. 

Po mišljenju žirija roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se mešaju ispovest, tok svesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce. 

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.

SAVET EVROPE: UGROŽENA JE IMOVINA SPC U CG!

Kratka biografija dobitnice

Tamara Stupar Trifunović (Zadar, 1977), pesnikinja, pripovedačica, romansijerka.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsek za srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sada je objavila pet knjigam poezije, knjigu priča i roman. 

Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski. 

Dobitnik je  više domaćih i stranih književnih nagrada.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti