18°C

Beograd

Photo: Youtube printscreen/Natalija Vojmirovic

Izvor: Tanjug

PROSLAVILI KRSNU SLAVU u Udruženju književnika Srbije, ovogodišnji domaćin je Viktor Lazić predsednik "Adligata"

 Uduženje književnika Srbije proslavilo je svoju krsnu slavu, Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, u Svečanoj sali ovog udruženja, a svečanosti blagosiljanja i lomljenja kolača su pored članova udruženja prisustvovali i predstavnici Grada Beograda.

VAŽNO:

VESIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Kakva god kazna da bude za "bahatog" vozača - ona nikada neće vratiti malog Stefana!

VUČIĆ o kandidaturi za predsednika Srbije: POBEDIĆE NORMALNA I PRISTOJNA SRBIJA

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: OVAKVA JE ATMOSFERA U TOKIJU, naši sportisti su spremni za NOVE POBEDE NA OI

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK: Vraćaju se PAKLENE VRUĆINE, ali nas večeras čeka i NAGLA PROMENA!

Kako je naveo ovogodišnji domaćin slave, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" Viktor Lazić, Ikona Presvete Bogorodice zaštitnica je pisaca, jezika i duhovnosti, starateljka Hilandara i celog srpskog naroda.

"Postojanje Udruženja književnika Srbije, postojanje toliko pisaca i napisanih redova, zapravo je slavljenje samog Boga jer na početku beše Reč, i Reč beše u Boga, a sada je delom i kod nas, u ovom zdanju koje su svojim rečima približili nebu Ivo Andrić i Branislav Nušić, Bora Stanković i Isidora Sekulić, Handke i Brodski, i neprebrojan niz pisaca-džinova naše i svetske književnosti", rekao je Lazić u ovom prilikom.

Kako je Lazić potom istakao, UKS je takođe značajno podržao akciju "Milion knjiga za Srbiju", u okviru koje je skoro milion knjiga poklonjeno stotinama škola, bolnica i biblioteka širom Balkana.

Ovom prilikom je UKS dodelio Laziću gramatu Ikone Bogorodice Trojeručice - zaštitnice srpskog pesništva.

Slavski kolač su sa piscima i njihovim prijateljima presekli sveštenici protojerej-stavrofor Branko Topalović i protojerej Aleksandar Mihailović iz Eparhije braničevske.

Ikona Presvete Bogorodice je kao slava UKS odabrana ne samo zato što se Bogorodica kao lik najviše spominje u srpskoj književnosti, već i zato što je ikonu naslikao Sveti Jovan Damaskin, jedan od najvećih pesnika u istoriji crkve i utemeljivač kanona kao crkvene forme pesništva.

Domaćini slave su do sada bili Matija Bećković (na čiju inicijativu je slava i uspostavljena), Alek Vukadinović, Slobodan Rakitić, Radomir Mićunović, Miloš Janković, Petar Žebeljan i mnogi drugi pisci.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar