Izvor: Tanjug
17.08.2021 u 21:32
0

Nenad Polimac predstavio prvu knjigu Trilogije o kinematografiji

 Filmski kritičar Nenad Polimac rekao je danas na predstavljanju prve knjige njegove TRILOGIJE O KINEMATOGRAFIJI da bi i drugu knjigu, koja je posvećena kinematografiji regiona završio da ga u tome nisu osujetili potresi u Zagrebu.

VAŽNO:

PREDSEDNIK VUČIĆ U BAJINOJ BAŠTI: Srbija će uvek biti uz vas! (VIDEO)

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ STRUČNJACI DALI KONAČNU REČ: Da li je medicina nemoćna u određenim stanjima?

U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ GORUĆE TEME: Bolnice pune, vakcine jedini spas! Da li su talibani ubačeni među izbeglice opasnost za Kosovo?

VREMENSKA PROGNOZA ZA 18. AVGUST: Evo šta nas očekuje!

„Jedno jutro sam se probudio da mi je kroz plafon padala kiša. Nije bilo udobno. Zagreb je u jezivom stanju kako je bilo pre nekoliko godina“, rekao je Polimac, koji je gost Sarajevo film festivala.

U knjizi „Život u filmu 1 – Uzori i dosezi“ (2019), koja je danas predstavljena, a koja se bavi hrvatskom kinematografijom, Polimac sumira svoje poluvekovno bavljenje filmom kao kritičar i novinar, između ostalog, kroz eseje i razgovore sa hrvatskim rediteljima Brankom Bauerom, Tomislavom Radićem, Vatroslavom Mimicom…

„Odabrao sam režisere koje najviše cenim. Tu je i jedan jedini producent, jer pravih u Hrvatskoj nismo imali – Kruno Hajdar, koji je dospeo u stečaj zato što je stalno davao za nove projekte, a nije računao da li ima novaca. Pao je kad je snimio svoj najveći hit „Lov na jelene“ (1972) Fadila Hadžića“, prisetio se Polimac.

Osvrćući se na ulogu Pule u Jugoslaviji, Polimac je ocenio da je filmski festival sasvim drukčije izgledao od pedesetih do sedamdesetih, a da je osamdesetih već politika polako prodrla u kinematografiju.

„Tu se već vidi da se Jugoslavija raspada, ne samo po festivalu, već i po činjenici da se u Srbiji više nisu gledali hrvatski filmovi kao nekada. To se za Hrvatsku ne može reći jer su tu i danas srpski filmovi užasno popularni“, primetio je Polimac.

Kazao je i da je Pula bila dobar barometar i kao festival nacionalne kinematografije „lakmus papir“ o tome šta se zbiva u društvu.

Polimac je rekao da mu je Sarajevo film festival značajan jer je tu mogao da razgovara sa nekim „stvarno fenomenalnim ljudima“, jer mu, kaže, više znači neko „ko je napravio dva, tri manja, zanimljiva filma, nerazvikana, nego neko ko je dobio Zlatnu palmu“.

Govoreći o bosanskohercegovačkoj kinematografiji, Polimac je ocenio da je ona „rešila Sizifov problem“, jer je bez ili sa malo novca osvojila neke neverovatne svetske nagrade, na šta su, kaže, u Hrvatskoj ljubomorni.

Polimac je primetio da je u filmskoj industriji „danas sistem puno demokratičniji“, jer su reditelji, scenaristi i direktori fotografija mlađi nego kada je on počinjao da se bavi kritikom.

„Prvi film su snimali sa 35, 40 godina i još bi rekli: „Još je mlad“. Činjenica da su onda reditelji mozgali da bi se dočepali prvog filma… Danas vas ne pitaju koliko vam je godina, pitaju koliko vam je suvisao projekt“, ocenio je hrvatski kritičar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter