25°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

DODELJENE NOBELOVE NAGRADE! Ovo su dobitnici za hemiju, fiziku, medicinu, književnost i ekonomiju

Drugu godinu zaredom zbog kovida 19 tradicionalni banket u Stokholmu, kojem bi trebalo da prisustvuju dobitnici Nobelove nagrade za hemiju, fiziku, medicinu, književnost i ekonomiju, zemenile su manje lokalne ceremonije dodele nagrada.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Abdulrazak Gurna prvi je dobio svoju nagradu na ceremoniji u rezidenciji švedskog ambasadora u centru Londona.

Ambasadorka Mikaela Kumlin Granit rekla je da je tanzanijski pisac koji živi u Velikoj Britaniji dobio Nobelovu nagradu za književnost ''za beskompromisno i saosećajno prodiranje efekata kolonijalizma i sudbine izbeglica u jazu između kultura i kontinenata''.

Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibar i stigao je u Englesku kao 18-godišnji izbeglica 1960-ih, a svoja iskustva je koristio za 10 romana, uključujući "Sećanje na odlazak", "Put hodočasnika", "Zagrobni životi" i "Raj".

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, Italijan Ðorđo Parisi, primio je svoju nagradu na ceremoniji u Rimu.

Drugoj dvojici laureata za fiziku, Japancu koji živi u SAD Sjukuru Manabeu i Nemcu Klausu Haselmanu, kao i dobitnicima nagrada za hemiju Dejvidu W.C. Mekmilanu i ekonomske nauke DŽošui D. Angristu, medalje i diplome biće uručene u Vašingtonu.

Više ceremonija biće održano tokom cele nedelje u Nemačkoj i SAD tokom kojih će biti dodeljene nagrade drugim laurteatima.

U petak, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alberta Nobela, održaće se svečana ceremonija u skupštini grada Stokholma za lokalnu publiku.

Nobelova nagrada dolazi sa diplomom, zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 1,15 miliona dolara, koja se deli ako ima više dobitnika.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, jer je Nobel tako želeo.

U Oslu će biti održana ceremonija za dobitnike, novinare Mariju Resu sa Filipina i Dmitrija Muratova iz Rusije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar