1°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen

Izvor: Novosti

UNESKO ĆE POMOĆI RESTAURACIJU MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA: Pokrenuta i digitalizacija najstarijeg ćiriličkog rukopisa

Ministarstvo kulture i informisanja pismenom je tražilo od Uneska da preporuči eksperte iz oblasti zaštite stare i retke rukopisne knjige, koji bi se kao konsultanti priključili radu naših stručnjaka radi mogućih konzervatorskih intervencija na Miroslavljevom jevanđelju.

Ministarstvo se na ovaj korak odlučilo posle izveštaja Ekspertske radne grupe za utvrđivanje stanja rukopisa. Grupa je ocenila da je potrebno razmotriti razvezivanje kodeksa, pošto je prilikom poslednje konzervacije, 1998. godine, došlo do greške u povezivanju prvog dvolista prvog tabaka.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

VISOKI DEČANI VRAĆENI NA GUGL MAPU: "Nadamo se da se ovakvi incidenti više neće ponavljati"-poručuju iz manastira

Pošto se ovaj stav razlikuje od ranije iznetog mišljenja konzervatorske grupe, koja je tvrdila da neophodni set intervencija podrazumeva i određeni stepen rizika za pergamentne listove, Ministarstvo se obratilo Unesku.

Ministarstvo je, inače, početkom prošle godine, pokrenulo projekat digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličkog rukopisa. U digitalizaciju su uključeni Narodni muzej, Narodna biblioteka Srbije i Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU. Snimanje knjige u zatečenom stanju, bez raskoričavanja, obavljeno je u specijalno opremljenoj prostoriji Narodnog muzeja i trajalo je od sredina jula do kraja avgusta 2021. Ceo postupak rađen je pod nadzorom kustosa i konzervatora, u klimatizovanom prostoru Narodnog muzeja.

Nakon pregleda snimaka primećeno je da postoji greška u povezivanju prvog dvolista prvog tabaka. Jedan dvolist I-VIII u celini je stavljen na početak, a da u njega nisu položeni ostali dvolisti te sveščice. Kao rezultat, osmi list se našao ispred drugog.

Iako to ne ugrožava fizičko stanje knjige, Ministarstvo je formiralo Ekspertsku grupu radi utvrđivanja sveukupnog stanja.

Inače, u toku je druga faza realizacije projekta digitalizacije, koja podrazumeva zaštitu digitalnih snimaka Miroslavljevog jevanđelja od zloupotreba na internetu i načina na koji će biti regulisana njihova dostupnost.

MIROSLAVLJEVO jevanđelje, kao najraskošnije opremljen rani srpski rukopis, ispisan je pismenima na najfinijem pergamentu i ukrašen sa gotovo tri stotine pozlaćenih inicijala i minijatura. Godine 1979. proglašeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a 2005.upisano na listu Uneska - Pamćenje sveta.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar