-2°C

Beograd

Photo: wikipedia

Izvor: Novosti

U MOKRANJČEVU ČAST: Tokom sedam dana publika će imati priliku da uživa u mnogobrojnim koncertima

Osunčan , ukrašen zastavama i cvećem, sa crvenim tepihom na ulazu u negotinski Dom kulture koji nosi ime rodonačelnika srpske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca, Negotin je sa radošću primio goste i učesnike festivala koji se u slavu kompozitora organizuje po 55. put.

Veran svojoj programskoj koncepciji festival je nakon besede primadone Radmile Smiljanić u najmuzikalnijem i najlepšem dvorištu Srbije, kako kompleks Mokranjčeve rodne kuće decenijama nazivaju gosti negotinskih muzičkih svečanosti, ugostio i horove, ovogodišnje učesnike tradicionalnog "Natpevavanja". Za statuetu Stevana Mokranjca nadmetaće se leskovačko Crkveno-pevačko društvo "Branko", Hor "Mokranjac" iz Beograda, Kragujevačko pevačko društvo i Hor "Bački pevači" iz Vrbasa.

- Činjenica je da će nasleđe Stevana Mokranjca nadživeti i sve nas koji se nalazimo ispred rodne kuće najpoznatijeg srpskog kompozitora čija se dela izvode širom sveta. To govori i o veličini njegovog talenta, očuvanju narodnih melodija pretočenih u posebne rukoveti, stvaranju veličanstvenih melodija i dela, koji će retko ko sa ovih prostora dostići. I zato ponosno kažemo da je Negotin srpska prestonica muzike - kaže Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

PROČITAJTE JOŠ:  Stefan Milenković: Moje prirodno stanje je da puno radim

U znaku festivala je i plakat, stilizovana zvezda sa Mokranjčevim likom, koja poput sunca zrači iz epicentra u Negotinu i dominira likovnim rešenjem grafičkog dizajnera Marka Stojanovića, umetnika rođenog u Negotinu.

Tokom sedam dana festivala publika u Negotinu biće u prilici da uživa u brojnim koncertima, a karta više traži se za nastup Stefana Milenkovića, koji 13. septembra nastupa uz pratnju Hilde Švan i svoj peti nastup na negotinskom festivalu posvećuje apoteozi igre.

Publika u Negotinu na ovogodišnjem festivalu uživaće i u svakodnevnim programima na trgu "Klasika u 11", u koncertima: Hora "Sveti Stefan Dečanski" iz Novog Sada (12.09), Muškog vokalnog ansambla "Sveti Serafim Sarovski" iz Zrenjanina (16.09), Mocartovoj operi "Tako čine sve" Operskog studija beogradskog FMU (12.09), Baletskog ansambla "Una Saga Serbika" (16.09), ali i džez koncertu trija mladog Miloša Čolovića (16.09), a tradicionalno će u Mokranju, selu porekla kompozitorove porodice biti organizovan program "Niti tradicije". Festival 17. septembra zatvara Simfonijski orkestar RTS sa maestrom Bojanom Suđićem sa Šostakovičevom "Kamernom simfonijom" i Ščedrinovom "Karmen svitom".

PROČITAJTE JOŠ:  Svetski virtuoz Stefan Milenković oduševio Novi Sad!

MANJE PUBLIKE

Zbog dobro poznatih okolnosti vezanih za globalnu pandemiju virusa korona, zbog koje prošle godine nisu organizovani "Mokranjčevi dani", ovogodišnje festivalske programe moći će da prati manji broj publike od uobičajenog, 244 osobe u sali doma kulture i svega 128 u sabornom hramu Svete Trojice.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad