14°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/đorđe balašević official

Izvor: blic

U ČAST PANONSKOM MORNARU: Pogledajte kako će izgledati muzej posvećen Đorđu Balaševiću! (FOTO)

U sali Omladinskog centra "Opens" prezentovano je kako će izgledati Muzej posvećen novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću.

Predstavljanju idejnog rešenja muzeja koji će se nalaziti u Univerzitetskom parku prisustvovala je porodica Balašević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će gradska uprava u potpunosti podržati izgradnju muzeja.

- Ja lično i gradska uprava ćemo učiniti sve da pomognemo u ispunjenju ovog zaveta i da naš Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni. Sugrađani, pozivam vas da dođete i pogledate rešenja i tako još jednom odate počast panonskom mornaru - naveo je Vučević.

Prema Nacrtu plana o kom je 021.rs već pisao, urbanisti su u sklopu parka predvideli muzej od više stotina kvadrata.

Prvobitno je predviđeno da prizemni objekat bude na 300 kvadratnih metara bruto prostora. U toku javnog uvida podneto je 10 primedbi.

Društvo arhitekata Novog Sada ocenilo je da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Smatraju da za muzej postoji adekvatnije mesto u izgrađenom tkivu grada.

Kada je objavljen izmenjeni plan koji predviđa muzej posvećen Đorđu Balaševiću više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija. Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću. Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj trenutno ne postoje sadržaji.

Predlog plana generalne regulacije Univerzitetskog parka naći će se pred odbornicima Skupštine grada sutra, 22. decembra.

U Planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijalnu salu i druge prostorije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar