17°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: ALO

NJEGOV ČUVENI SVADBARSKI HIT OSTAĆE ZAUVEK UPAMĆEN! Preminuo čuveni Radojko Stojković

Uz legendarnu Braću Spasojević i maestra Raška Spasojevića snimio je desetak onarođenih pesama, baš onako napadački, glasom gorskog vuka

Životnu i estradnu scenu ovih dana je napustio Radojko Stojković, ponosni Zlatiborac, zlatno grlo Zapadne Srbije, jedan od prvih pevača koji je zapevao i snimio oračko-kopačke pesme uz narodni orkestar.

- Pevam baš onako kako su pevali moji đedovi na kopanju, prelu i komišanju. Naše najlepše i najstarije narodne pesme su nastale na njivi. Pamtim vreme kad se sa njiva orila pesma. Ja sam jedan od prvih šumadijskih pevača koji je takve pesme muzički obradio i snimio na pločama. Uz te pesme su moji zemljaci rasli i opstajali. Pesme su im hranile dušu i kad su se gladni vraćali sa njiva - pričao je Radojko Stojković.

Ovaj ponosni gorštak iz Mirosaljaca kod Arilja osetio je svu gorčinu sirotinje i bosonogog detinjstva.

- Rođen sam na kraju Drugog svetakog rata, ostao sam bez oca kad sam imao sedam meseci. Odrastao sam sa majkom u jednoj čatmari, kao dete iz šume pušteno u svet da se snalazi. Sam sam sebi bio učitelj na harmonici, kasnije sam pevao, pisao i komponovao pesme za sebe i kolege - pričao je on.

Radojko je bio samouki majstor - harmonikaš, pevač, kompozitor. Malo je snimao, a mnogo lepo živeo od muzike. Pre 40 godina komponovao je i otpevao jednu od najlepših i najslušanijih svadbarskih pesama "Srećno ti venčanje nek' je brate".

- Tu pesmu sam snimio da se odužim mom narodu što me angažuje na svoja veselja. Da sam je snimio negde na Zapadu Evrope, sad bih bio bogat čovek. Pošto sam je snimio na Zapadu Srbije, dobijam godišnje 500 dinara od SOKOJ-a. Ali, ni dosad nisam živeo od države nego od božjeg dara - istakao je on.

Snimao je Radojko sa vrhunskim orkestrima, snimao je sa harmonikašima i trubačima, snimao je i bez svirača u studiju, onako grleno iz punih pluća. Ipak, ogromnu većinu svojih pesama komponovao je na harmonici.

- Nikad nisam odvajao pesmu od harmonike i harmoniku od pesme. Imao sam sreću da upoznam Dragana Aleksića, našeg genija na harmonici iz Mrčajevaca, sa kojim sam 1977. snimio moju prvu ploču sa vodećom pesmom "Ko će koga potražiti". Plašio sam se susreta sa velikim majstorom koji je snimao samo svoje pesme - isticao je on.

1984. godine za produkciju Diskos snimio je svoj prvi i najkomercijalniji album sa vodećom pesmom "Oči moje gledaju i kriju".

- To je izvorna pesma iz našeg kraja koju mi je moja majka dala na poklon dok sam se mučio sa harmonikom u susednoj sobi. Komponovao sam jednu pesmu posvećenu mojoj ženi i, dok sam pisao treću strofu, majka mi reče da je poslušam. Moja majka poče da pevuši, ja joj pružih ruku, zapisah i potpisah majku kao autora na ploči - pričao je on tada.

1987. godine snimio je Radojko i jedan album sa trubačkim pesmama: "Sačekaj me Zlatiborko", "Oj čemerno", "Volim oči plave boje" uz pratnju duvačkog ansambla majstora Milovana Babića.

Diskografija Radojka Stojkovića stala je na tri singlice i tri albuma. Uz legendarnu Braću Spasojević i maestra Raška Spasojevića snimio je desetak onarođenih pesama, baš onako napadački, glasom gorskog vuka: "Oči moje gledaju i kriju", "Sjajna zvezda polete pa stade", "Srećno ti venčanje nek' je brate", "Tri bunara jedna kofa služi", "Čuvam ovce od kako sam dete", "Mala moja preko devet gora", "Kiša pade i opet se sprema"...

- Zadnjih godina sam se posvetio muškoj pevačkoj grupi "Moravci" sa kojom sam izbunario i snimio neke stare narodne zapise i neke nove pesme u izvornom ruhu. Svom rodmom kraju odužio sam se pesmom "Blago onom ko Arilje ima i svetinju sedamsto godina" - dodao je pevač.

- Nastupao sam širom sveta kod naših zemljaka i primetih jednu žalosnu činjenicu: njihova deca lepše igraju kolo od naše dece u Srbiji. Zato i formirah "Moravce", da sačuvam tu tradiciju narodne pesme i igre.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar