23°C

Beograd

Photo: RTS/Printscreen

Izvor: Telegraf

U školi je završio za poštanskog službenika, a u beogradskim kafanama dogurao do elite! CUNE GOJKOVIĆ JE JOŠ ZA ŽIVOTA UŠAO U LEGENDU

Iako ga bije glas da nije komercijalan pevač i da je snimio tek "dva, tri hita", Cune Gojković (1932 - 2017) je još za života ušao u legendu

Samo je Cunetova interpretacija beskrajnija i od ruske stepe i Sonjine nevere. "Sonja" se peva na svim svetskim jezicima, Cune je snimio samo na srpskom, ali ostaje žal što je nije snimio makar još i na ruskom.

OVO JE NAJTUŽNIJA PESMA U REGIONU: Ljudi su zbog nje pokušavali da se ubiju - Tito je zabranio, a Jovanka je to prekršila!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Rekoše mi mnoge kolege i koleginice kako su počeli da se zanimaju za romanse tek posle moje interpretacije "Sonje". Snimio sam je onako kako sam je u tom trenutku osećao, dao sam joj, čini mi se, potrebnu širinu i ukrase.

- Tek kad su prošle godine i decenije od snimanja i kad su romanse počele generalno da lipsavaju, "Sonja" je i meni bivala sve draža. Dugo sam tražio rusku verziju ove pesme, predlagali su mi prijatelji da pokušam da je snimim na ruskom, ali ne stigoh - pričao je Cune 

Iako ga bije glas da nije komercijalan pevač i da je snimio tek "dva, tri hita", Cune Gojković (1932 - 2017) je još za života ušao u legendu.

Činjenice su neumoljive: sa sedam godina je zapevao na "Kolarcu", svojim apsolutnim sluhom i pažljivim izborom suvereno je vladao repertoarom od nekoliko hiljada pesama sa svih meridijana (sve što čuje mogao je da ponovi), snimio je oko hiljadu pesama, dostigao najviše domete hotelskog i radijskog pevanja, plenio gospodstvom.

- Moj otac, inače Sremac poreklom a brica po profesiji, izgleda da je preneo na mene tu urednost i pedantnost. Zamislite neurednog bricu koji treba da uredi mušteriju. Jednostavno, to poštovanje prema svakom čoveku poneo sam iz kuće.

- Na prvoj konferenciji nesvrstanih u Beogradu 1961. našao sam se u krugu pedesetak svetskih lidera. Posle zvaničnog dela programa bio sam u prilici da neobavezno proćaskam sa Titom. Interesovao se za probleme pevača, pitao se kako ja to tako lako pevam i da li sam školovao glas. Kad sam odgovorio Titu da nisam školovao glas i da ne čitam note, spontano je primetio: "Znači, to vam je bog dao."

Iako ga bije glas da je režimski pevač, Cune je bio idealan reprezent ovdašnje muzičke kulture. Otuda i ne čudi što je toliko puta pevao pred Titom.

- Mene je u stvari odabrao protokol da pred strancima predstavim muziku "naših naroda i narodnosti". Ako nam je u goste dolazio meksički predsednik, ja sam bio tu da otpevam nekoliko meksikanskih pesama. Ako dođe neki lider iz arapskog sveta, skidao sam arapske pesme, slično je bilo i sa liderima iz našeg okruženja.

Još od svojih prvih snimljenih ploča s početka 60-ih, Cune je uporedo sa "Kafom" i teškim narodnjacima snimao i prepeve meksikanskih, španskih, francuskih, napolitanskih, ruskih i mađarskih pesama: "Mama Huanita", "Malaguena", "Halisko", "Mesec nad Meksikom", "Doviđenja Dolores", "Mandoline na mesečini", "Momak veseljak", "Baron Ciganin", "Brazil", "Prodavačica ljubičica", "Strune moje gitare", "Sonja"...

- Moja omiljena kafana bila je "Central" u Zemunu, gde me je krajem pedesetih čuo Dragan Tomljenović sa svojim meksikanskim trijom. Rekao mi je da bi od mene napravio najvećeg pevača u zemlji. Za tih nekoliko dana morao sam da naučim 15 meksikanskih pesama, uz uslov da sviram i kontrabas.

- Trebalo je da prvi koncert održimo u Mataruškoj Banji, ali direktor "Centrala" nije hteo da me pusti. U sukob se umešao i Branko Pešić, stalni gost kafane. Samo mi je rekao: "Putuj igumane, za manastir ne brini."

U školi je završio za poštanskog službenika a u beogradskim kafanama je dogurao do elite.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar