5°C

Beograd

SVEMIRSKE PATIKE: Uskoro ćete moći da vezujete pertle uz pomoć iPhone-a!

Nakon što je svima ispunio san vraćajući samovezujuće patike iz serije Back to the Future Part II, Nike je objavio novi model patika namenjenih širokom krugu kupaca, a kojima možete upravljati čak i preko telefona.

Ne verujem da je potrebno ikome predstavljati brend Nike. Osnovan je 1964. godine i od tada pa sve do dana današnjeg predstavlja ikonu u svetu kompanija koje proizvode sportsku obuću.

Ovaj status ikone je stekao na više načina, pre svega kada je 1990. na scenu postavio seriju Back to the Future Part II, kroz koju je suština buduće tehnologije prikazana samovezujućim patikama Nike.

Istini za volju, to se može izvesti jedino uz pomoć nekog filmskog trika ili jedva vidljivih pertli koje neko u pozadini kontroliše. Međutim, Nike nije napustio ovu ideju i nakon gotovo 30 godina, 2016. kompanija ponovo izbacuje samovezujuće patike u obliku Nike Mag modela.

Do ovog trenutka, priča super zvuči za čudake, ali proizvođači veruju da su ove patike naša budućnost. Kako bi to potkrepili, nedugo nakon objavljuvanja ovog modela su izbacili i Nike HyperAdapt 1.0, koji ni najmanje nije bio neslana šala, već potpuno stvarna i moderna patika.

Sa nadograđenom verzijom pomenutog modela, Nike Adapt BB su dizajnirane za košarkaške igrače, na mnogo načina su kompleksnije i čak jeftinije od prethodnog modela. Zašto baš za košarkaške igrače? Zato što oni lako mogu da ilustruju da tehnologija koja stoji iza samovezujućih patika nije prazna priča, već da poseduje stvarne i značajne prednosti.

Stopalo igrača može porasti i za polovinu broja tokom napornih treninga ili utakmica. Shodno tome, nakon nekog vremena moraju opet da vezuju pertle kako bi im prijanjale uz nogu. To je gnjavaža koju svaki sportista pokušava da izbegne u profesionalnom sportu.

Nike je pozvao neke od profesionalnih igrača (na primer Džajsona Tejtuma, koji im je bio potreban u marketinške svrhe) u svoj proizvodni pogon kako bi procenio zahteve i razvio model patika. Srećom, sada možete da ih kontolišete na dugme, ali i preko kul aplikacije, pa tako i preko iPhone-a.

Ono što je značajno je to što, na primer, možete odrediti koliko želite da su vam patike zategnute kada idete da šetate, da se zagrevate, ili kada igrate utakmicu, i to u svega par sekundi.

Naravno, Adidas-u ova vest nije lako pala, pa je nedugo nakon Nike-ove objave i ova kompanija na Twitter-u postavila kako vam za sjajne patike ne trebaju pertle, ali vam isto tako ne trebaju ni dugmići, niti aplikacije.

Prodaja Nike Adapt BB modela počinje u Americi sledećeg meseca.

Izvor: Vesti online
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar