24°C

Beograd

SUZBIJANJE ZAGAĐENJA: Stvorena plastika koja se može neograničeno reciklirati!

Amerikanci su od 2015. reciklirali manje od 10% plastike koju su koristili. To nije tako samo zbog lenjosti, nego je i stvar u tome što mnoge vrste plastike nisu pogodne za recikliranje.

Naučnici laboratorija Berkeley tvrde da su izumili plastiku koja se može neograničeno razgrađivati i reciklirati. Upravo to bi moglo svetu pomoći rešiti veliki problem zagađenja plastikom.

Sve plastične mase se sastoje od velikih molekula polimera koji sadrže spojeve monomere.

Obično se u plastiku dodaju hemikalije koje im daju neka svojstva, primer čvrstoću ili savitljivost. One se, pak, vežu čvrsto za monomere te ostaju u njima čak i nakon što plastika prođe kroz recikliranje.

Problem je u tome što proizvođači rabe reciklirane monomere za pravljenje nove plastike. Pritom ne mogu konkretno znati koja su svojstva iz izvorne plastike mogla ostati u njoj.

Ipak, u studiji objavljenoj u časopisu Nature, tim s Berkeleya je opisao stvaranje nove vrste polidiketoenamin ili PDK plastike.

Veze između aditiva i monomera su reverzibilne, a ne trajne. Otapaju se kad se materijal stavi u kiselu otopinu. To je stručnjacima omogućilo korištenje obnovljenih monomera za recikliranje plastike koja nije pokazala ista svojstva kao reciklirana plastika.

Ovo otkriće predstavlja veliki uspeh. Pogotovo kad se uzme u obzir da su neke "razgradive" vrećice pronađene u nerazgrađenom stanju u tlu i u moru.

Izvor: nezavisne.com
Foto: Youtube Printscreen/ILoveTech

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar