4°C

Beograd

NAJNOVIJE OTKRIĆE NASA: Da li je otkrivena nova planeta ZEMLJA?

Američka svemirska agencija (NASA) oglasiće se u utorak i predstaviti najnovije otkriće teleskopa Keplera, a zasad se nagađa da bi to moglo biti moguće otkriće nove planete slične Zemlji ili pronalazak vezan za crne rupe ili supernove.

Kepler je lansiran 2009. godine, a dosad su naučnici uz njegovu pomoći otkrili više od 1.000 egzoplaneta dok još nekoliko hiljada čeka potvrdu.

Ovaj teleskop je sada došao do novog velikog otkrića, ali NASA nije otkrila previše detalja. Ipak, treba imati na umu da se konferencije za novinare, kakva će biti u utorak, organizuju u slučajevima velikih stvari, poput vode na Marsu.

Kepler je zaslužan za pronalazak Keplera 452b, planete najsličnije našoj Zemlji od svih dosad otkrivenih planeta. Nalazi se oko 1.400 svetlosnih godina od Zemlje, a na sličnoj je udaljenosti od svoje zvezde, koja je pak vrlo slična našem Suncu - četiri odsto veća i 10 odsto svetlija od Sunca.

Nagađa se da bi NASA u utorak mogla predstaviti nova otkrića o ovoj planeti, ali isto tako je moguće i da će biti reč o pronalasku vezanom za crne rupe ili supernove.

Tanjug
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar