12°C

Beograd

HAKERI NAM POMAŽU DA SE BEZBEDNO SKLONIMO SA INTERNETA: Uklonite sve vaše podatke! (FOTO)

Bio da ste špijun ili samo obična osoba koja veliku pažnju pridaje privatnosti i bezbednosti, možda vam je palo na pamet da će doći dan kada ćete želeti da sa interneta obrišete sve podatke koji imaju veze sa vama.

Ako jeste, niste sami.

Jedan Twitter korisnik objavio veoma detaljan spisak stvari koje morate da uradite ako to želite da postignete.

Doduše, nećete uspeti da uklonite 100 odsto svih podataka u vezi sa vama, već "samo" 99 odsto.

1. Prvo što je potrebno da uradite jeste da pronađete sve mejl naloge koje ste ikada imali i proverite šifre i lozinke jer će vam trebati da se izlogujete sa sajtova za koje ste koristili te mejlove.

2. Onda je potrebno da prođete kroz stare mejlove i pronađete sve mejling liste na koje ste se možda prijavili, i obrišete sa njih. Isto važi i za sve druge naloge koje ste možda napravili koristeći neku od svojih mejl adresa.

On napominje da je za neke servise prvo portebno obrisati sav sadržaj i poruke pre nego što se sa njih odjavite jer je moguće da je nešto od toga arhivirano i dalje će nastaviti da postoji nakon što ugasite nalog.

3. Sada je vreme da se obrišete sa Googlea

On veruje da ne bi trebalo da dozvolite Googleu da dodirne bilo koji dragoceni podataka o vama i u tvitu deli link ka stranici na kojo jmožete da prođete kroz svaki Google servis.

Kada je Facebook u pitanju, savetuje da mu svedete sve što može da sazna o vama na goli minimum u podešavanjima o privatnosti.

U slučaju da ipak želite da nastavite da koristite najpopularniju društvenu mrežu na svetu, sve bi trebalo da podesite na privatno kako ljudi ne bi imali pristup vašim fotografijama.

4. Sada brišete sve stare mejlove.

Ako su vam neki nalozi ipak potrebni, promenite šifru i bezbednosna pitanja. Nakon toga je potrebno da ih na svakih 6 meseci menjate jer hakeri svakodnevno mogu da dođu do novih baza ukradenih podataka i šifri.

5. Zaštitite svoju internet vezu

Najbolji savet je korišćenje nekog VPN servisa, ali onih koji nemaju logove, drugim rečima, da ne prati šta ste radili dok ste koristili njegovu internet vezu.

I na samom kraju svojih instrukcija, ovaj Twitter korisnik napominje da se bavio hakovanjem i upadanjem u sisteme od svoje jedanaeste godine.

Izvor: Telegraf
Foto: pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar