23°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

OVO JE OPASAN MEIL! Nipošto ne otvarajte poštu sa lažne adrese!

Mejl koji je navodno poslat iz Instituta za javno zdravlje Batut, odnosno sa adrese Katarine Vojvodić, a koji sadrži kompjuterski virus, poslat je na 16.000 adresa, kažu iz RATEL-a i apeluju na građane da ne otvaraju mejl ni njegov prilog.

Aleksandra Ristić iz RATEL-a rekla je za Tanjug da je u toku "fišing" kampanja i da fišing mejl lažno obaveštava o besplatnoj raspodeli zaštitne opreme za sve koji se registruju, a u prilogu je navodni "obrazac zahtjeva za preventivnu opremu.pdf.zip".

OVO MORATE ZNATI

OPASNOST ZVANA "DRUŠTVENE MREŽE": Ove stavke ODMAH IZBRIŠITE sa svojih profila!

Ljudi su JELI SAPUN i SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE: Opasne posledice DEZINFORMACIJA o korona virusu!

KOŠARKAŠKI TRENER DEJVID BLAT ODUŠEVLJEN: Nikola Milutinov NAJBOLJI CENTAR u EVROPI!

VUČIĆ O PRIJATELJSKOJ RUSIJI: U njihovu kadrovsku politiku se ne mešamo!

"Mejl upućuje da je registracionu prijavu potrebno popuniti tokom radnog dana da biste se registrovali, međutim ukoliko otvorite prilog tog mejla u pozadini ćete pokrenuti maliciozni softver, odnosno malver - lokibot, koji će se instalirati na kompjuter i u pozadini početi da krade vaše podatke sa imejl naloga i pretraživača", objasnila je ona.

RATEL čini sve u okviru zakonskih nadležnosti da zaustavi dalje širenje ovog napada, a preporučuje da se prilog ovog mejla ne otvara i mejl odmah izbriše, dodaje ona.

"Fišing je jedan od najzastupljenijih vrsta napada, a pogotovo je u toku pandemije primetan porast ovog tipa napada", rekla je ona i dodala da je RATEL zbog toga objavio brošuru na sajtu nacionalnog CERT-a koja se tiče zloupotreba pandemije virusa u sajber prostoru.

MUP je ranije zatražio da se dobijanje fišing poruke navodno iz Batuta prijavi na adresu vtk@mup.gov.rs, a odbrambene mere koje RATEL preporučuje su edukacija, odbrana znanjem, da se sumnjivi mejlovi dobro razmotre, kao i da se blagovremeno ažuriraju antivirus programi.

"Karakteristika fišing mejlova je da su puni gramatičkih grešaka, da se njima zahteva da se klikne na priloženi link ili dokument, a tako se pokreće maliciozni softver", rekla je ona.

"Mi smo umreženi sa nacionalnim CERT-ovima iz celog sveta, razmenjujemo znanja i iskustva i borimo se zajedno ovakvih napada", rekla je ona.

"Fišing" poruke koje tokom pandemije COVID-19 koriste u zlonamerne svrhe u svojim naslovima kao "mamac" sadrže reči COVID-19 ili korona virus, navodi se u brošuri RATEL-a, i dodaje da je sam tekst poruke kreiran je kao savet upućen od eminentnih organizacija i kompanija poput Svetske zdravstvene organizacije, UNICEFA, CISCO.

RATEL u odbrani od fišinga sarađuje sa nacionalnim i međunarodnim institucijama jer sajber pretnje, pa ni bezbednost, ne poznaju granice.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti