Izvor: dnevno.rs
15.10.2020 u 22:40
0

OVAKO IZGLEDA PRVA FOTOGRAFIJA OBJAVLJENA NA INSTAGRAMU: Aplikacija koja je promenila svet!

Aplikacija koja je pokorila veliki deo društvenog i medijskog prostora i postala toliko popularna da je oblikovala svet oko nas, od dizajna kafića i muzeja, preko aranžiranja tanjira i hrane do toga kako se ponašamo i gde idemo, pojavila se bez fanfara na današnji dan pre deset godina na „Ep storu“.

Sve je počelo ljubavlju prema tehnologiji i fotografiji. Dok su studirali na Stanfordu, Kevin Sistrom i Majk Kriger lansirali su Instagram 6. oktobra 2010. godine kao jednostavan način deljenja fotografija.

Pitate se verovatno koja je prva fotografija koja je pokrenula lavinu od 50 milijardi, do sada podeljenih? Bila je to probna fotografija Kevinovog zlatnog retrivera (i stopala njegove devojke) pored tako kioska u Meksiku, postavljena 16. jula 2010. godine.

Instagram je odmah postigao veliki uspeh. U prvih nekoliko sati od lansiranja, aplikaciju je skinulo 10.000 ljudi, a tokom naredne godine deset miliona.

Primetivši uspeh u neku ruku rivalske mreže, Fejsbuk je 2012. godine kupio i nastavio da razvija Instagram, koji danas može da se pohvali brojkom od milijardu korisnika i činjenicom da je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu.

Dostupnost pametnih telefona sa odličnim kamerama dovela je do popularizacije kulturnog fenomena selfija, a gde bolje da ga okačite nego na Instagram. Škljocanje prednje kamere na telefonima postalo je svakodnevna rutina, pa danas teško da možete negde da odete a da izlazak, sami ili sa društvom, ne ovekovečite (da pogodili ste) selfijem.

SAZNAJTE JOŠ

Fudbaler Crvene zvezde POZITIVAN na KORONA VIRUS

PREDRAG KON ZA HAPPY TV! NEVEROVATNO OTKRIĆE EPIDEMIOLOGA: Evo kako se prenosi korona virus!

ŠTA SE SVE KORISTI U SRBIJI ZA LEČENJE VIRUSA: Ovo su ČETIRI KLJUČNA LEKA u borbi s koronom

OGLASILA SE MITROPOLIJA: Evo kakvo je zdravstveno stanje mitropolita Amfilohija!

Najznačajnija promena bilo je uvođenje odeljka Stories (priče), koja omogućava ljudima da postavljaju privremene tekstove i snimke, koji nestaju posle 24 sata. Takođe su dodati i brojni efekti za menjanje snimaka. Zanimljivo je da je ove mogućnosti prvo uveo rivalski Snepčet.

Više od dve trećine korisnika su mlađi od 34 godine, zbog čega je Instagram vrlo brzo privukao pažnju marketing industrije, pa je mreža vremenom iznedrila potpuno novo zanimanje – instagramer. Zbog činjenice da bazu čine mladi ljudi, fenomen influensera (ljudi od uticaja) takođe je dobio potpuno novu dimenziju sa popularizacijom ove mreže.

Važan deo uspeha Instagrama jeste i njegova sposobnost da privuče poznate ljude koji, zauzvrat, na mrežu privlače veliki broj pratilaca. Kristijano Ronaldo je nezvanični kralj Instagrama (238 miliona pratilaca), a u dvoru se još nalaze i Arijana Grande (203), Dvejn Džonson (199), Kajli Džener (196), Selena Gomez (194)…

Ako ste od onih koji uživaju u Instagramu, nema sumnje da je ta društvena mreža za deset godina postojanja promenila način na koji komunicirate, delite sa drugima lične priče i doživljaje. Za vas ostale: probajte, škljocnite tu kameru ponekad i okačite na Instagram, možda vam se dopadne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter