25°C

Beograd

Photo: freepik senivpetro

Izvor: Happy BSC

TELEFON U RUKE! Naučnici su dokazali da je DESET MINUTA razgovora BLAGOTVORNO!

Čak i kratak telefonski poziv može da vam promeni raspoloženje, a dokazano je da samo 10 minuta razgovora preko telefona, drastično smanjuje osećanje samoće.

NAJVAŽNIJE VESTI

Stefanović razgovarao sa amabasadorom Italije: FOKUS U ODRŽAVANJU MIRA I STABILNOSTI NA KiM (GALERIJA)

BEOGRAD SPREMAN ZA OTVARANJE KAFIĆA? Vesić objasnio - ovo su mere koje će morati da se poštuju!

ŠOJGU: NATO priprema napad sa svih strana, naš odgovor biće razoran!

PRAVO NA 120 EVRA IMA ČAK 600.000 LJUDI! Neki građani imaju pravo na DUPLO VIŠE od ostalih, proverite da li ste i vi u toj grupi!

VELIKI UDARAC tzv. "KOSOVU" IZ ARAPSKOG SVETA! Pokrenuta inicijativa za povlačenje priznanja "Kosova"

U veoma zanimljivom istraživanju u Americi, učestvovalo je 240 ljudi.

Polovina od 240 učesnika studije odabrana je za primanje kratkih telefonskih poziva volontera tokom meseca i oni su nakon toga izvestili da se u proseku osećaju manje usamljeni.

- Volonteri su nakratko trenirali empatične veštine komunikacije, što je uključivalo aktivno slušanje i postavljanje pitanja o čemu njihov subjekt govori - rekla je profesorka Maninder Kalon.

- Ponekad je cilj da se samo postigne osećaj kao da imamo kontrolu. Možda nećemo imati kontrolu u drugim aspektima svog života, ali možemo da kontrolišemo razgovor - objašnjava Kalon.

Prve nedelje volonteri su pozivali učesnike pet dana tokom nedelje u vreme kada su ispitanici rekli da je najbolje za njih. Sledećih nedelja učesnici su birali da li hoće da primaju samo dva poziva nedeljno ili čak pet. Prvi nedeljni razgovori su bili malo duži od 10 minuta, ali tokom istraživanja su se ujednačili na 10 minuta. Anketirani su razgovarali o raznim temama, uključujući vlastiti svakodnevni život, i pitali o životu svojih volontera.

SAZNAJTE I OVO

PASTOR NAJAVIO DOLAZAK: Oko 50 mađarskih firmi stiže u našu zemlju

RUSI UNIŠTILI TERORISTIČKU BAZU U SIRIJI: Avioni delovali severoistočno od Palmire (VIDEO)

NASTAVAK AKCIJE ''GNEV'': Kod starice pronađen automat i lovačka puška

NEMIRI U IZRAELU: Sukob policije i demonstranata blizu Tel Aviva

Uz učesnike studije koji su primali pozive bila je i kontrolna grupa koja nije primala pozive. Članovima obe grupe, na početku i na kraju meseca, prema naučnoj skali izmereni su nivoi usamljenosti, anksioznosti i depresije.

Na UCLA skali usamljenosti s tri pitanja, koja se kreće od tri do devet, ispitanici koji su primali telefonske pozive u proseku su na početku bili na 6,5, a završili na 5,2, dok kod kontrolne grupe nije bilo promena.

- Ne postoji standardizovan način da se protumači koliko je ovakav napredak klinički značajan, ali rezultat učesnika opao je u znatnoj meri, pa to znači da smo stvarno na njih značajno uticali - smatra Kalon.

Anksioznost i depresija zabeležili su još veći pad, sa više od 30 odsto smanjenja na skali GAD-7, odnosno skoro 24 odsto smanjenja na lestvici PHQ-8.

- Ti rezultati su bili čak fantastičniji od uticaja na usamljenost jer nismo nužno očekivali taj stepen  rezultata - zaključila je Kalon.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar