16°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Happy BSC

NASA UPOZORAVA: Gravitacija Meseca će u bliskoj budućnosti prouzrokovati još jače poplave

-  Već sada mnogi gradovi na obali SAD-a imaju problem sa poplavama koje nastaju zbog visoke plime, odnosno periodičnog uzdizanja mora. Američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) izvestila je o više od 600 takvih poplava u 2019. godini.

PROČITAJTE JOŠ:

SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE SAMO ZA LEGALIZOVANE OBJEKTE

200 MILIONA EVRA POMOĆI ZA PRIVREDNIKE! Skupština izglasala "kovid" kredit!

POROBLEMI BAKA LJILJE IZ BLACA SE NASTAVLJAJU: Mi smo pretrpeli stravu i užas od radnika Centra

BRUTALAN NAPAD U VOZILU GSP: Kontrolor prevezen na VMA

Nasini stručnjaci, pak, predviđaju još veće probleme od sredine 2030-ih zbog porasta nivoa mora, ali i Mesečevog ciklusa. Prema novom istraživanju, za desetak godina krenuće poplave koje će dolaziti u nizovima od mesec dana ili duže, u zavisnosti od položaja Meseca, Zemlje i Sunca.

Kombinacija gravitacionog privlačenja Meseca, porasta nivoa mora i klimatskih promena

Kada se Mesec, Zemlja i Sunce međusobno poravnaju na određeni način, njihovo gravitaciono privlačenje deluje na okean pa bi priobalni gradovi uskoro mogli da se susretnu sa poplavama koje se događaju svaki drugi dan, piše NASA.

VAŽNO:

MANFRED VEBER: VUČIĆ JE ISPRED SVOG VREMENA!

PRIJAVA PROTIV BRATA SLAVNOG KOŠARKAŠA: Osumnjičen za pokušaj SILOVANJA!

DAČIĆ U "POSLE RUČKA": Moramo imati veću nacionalnu svest, na primeru Dragice Gašić vidimo kako žive ljudi na KIM

VUČIĆ U PANČEVU! Pravimo budućnost evropske auto-industrije, u fabrici ZF zaposleno 900 ljudi! NEMAČKO ZNANJE - SRPSKI AUTOMOBILI

- "Nisko pozicionirana područja koja se nalaze u blizini nivoa mora sve su više izložena riziku povećanih poplava, a to će se samo pogoršavati. Kombinacija gravitacionog privlačenja Meseca, porasta nivoa mora i klimatskih promena dovesće do još gorih poplava na našim obalama, ali i širom sveta", rekao je upravitelj Nase Bil Nelson.

Kako Mesec može da prouzrokuje veće poplave?

Mnogima sada pada na pamet pitanje - na koji način Mesec može da utiče na porast učestalosti poplava? Zar Mesec nema svoju ustaljenu orbitu oko Zemlje? I zar može dodatno da utiče na nivo mora, uz poznate efekte plime i oseke?

Odgovor je - da. Naime, Mesec svakih 18.6 godina prolazi kroz ciklus male promene u orbiti koja se naziva Mesečevo mirovanje (engl. Lunar standstill). Ne radi se o nekom novom ili opasnom procesu; prvi put je zabeležen još 1728. godine.

Mada Mesec svakodnevno utiče na nastanak plime i oseke, uticaj njegove gravitacione sile nije jednake snage svake godine. Zbog toga što tokom 18.6-godišnjeg ciklusa prolazi kroz promene u orbiti, odnosno menja svoj položaj u odnosu na Zemlju, odgovoran je i za dodatne promene u plimi i oseki.

U prvoj polovini ciklusa uzrokuje plimu koja je niža od proseka i oseku koja je veća. U drugoj polovini plima se povećava, a oseka smanjuje. Dakle, prva polovina 18.6-godišnjeg lunarnog ciklusa suzbija učinak porasta nivoa mora, dok ga druga povećava. Ipak, zbog globalnog porasta nivoa mora plime postaju samo sve veće, zbog čega ćemo uskoro imati sve više problema sa poplavama.

Mesec je sada u fazi ciklusa kada se plime pojačavaju, ali za sada još uvek ne dolazi do značajnih poplava, ako se gleda prosek za to područje. Međutim, sredinom 2030-ih nećemo biti te sreće jer će do tada još dodatno porasti nivo mora, pa stanovnike gotovo svih priobalnih predela SAD-a i Havaja čekaju češće, odnosno značajnije poplave, navodi NASA.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar