11°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

Litvanija upozorava građane: Rešite se kineskih telefona!

Golden Rose ad

 Korisnici bi trebali da bace svoje telefone kineskih proizvođača, kao i da izbegavaju kupovinu novih, upozorilo je danas građane Ministarstvo odbrane Litvanije.

U izveštaju Nacionalnog centra za sajber sigurnost testirani su 5G mobilni telefoni kineskih proizvođača. 

PROČITAJTE JOŠ:  Fejsbuk od 2016. uložio 13 milijardi dolara u bezbednost

Istraživači su otkrili da je jedan "Xiaomi" telefon imao ugrađene alate za cenzuru, dok je drugi, "Huawei" osetljiv na sajber napade.

-Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što pre rešite onih koje ste već kupili- poručio je zamenik ministra odbrane Margiris Abukevicius.

U izveštaju se navodi da je otkriveno je da "Xiaomi 5G model Mi 10T" ima softver koji može da otkrije i da cenzuriše termine, uključujući "slobodni Tibet", "živela nezavisnost Tajvana" ili “demokratski pokret".

PROČITAJTE JOŠ: Kina uspešno nastavlja izgradnju svemirske stanice

Navedeno je i da je više od 449 termina koje bi sistemske aplikacije ovih telefona mogle da cenzurišu, uključujući zadati internet pretraživač.

U Evropi je takva mogućnost isključena na ovim modelima telefona, ali izveštaj tvrdi da se može daljinski aktivirati u bilo kojem trenutku.

Istraživanje je takođe otkrilo, kako se navodi, da "Xiaomi" prenosi šifrirane podatke o korišćenju telefona na server u Singapuru.

PROČITAJTE JOŠ: POVRATAK PRVIH TURISTA IZ SVEMIRA!

-Ovo nije važno samo za Litvaniju, već i za sve zemlje koje koriste opremu ovog modela telefona- poručili su iz Centra.

Kineski proizvođač pametnih telefona postao je popularniji kada su izbacili pristupačne modele, zabeleživši rast prihoda od 64 odsto u drugom tromesečju u odnosu na godinu dana ranije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad