Izvor: Tanjug
13.10.2021 u 12:58
0

Australija gradi rover u potrazi za kiseonikom na Mesecu

 Australija je pristala da izgradi polu-autonomni lunarni rover težak 20 kilograma za Američku svemirsku agenciju (NASA) koji će na Mesec krenuti već 2026. godine u potrazi za kiseonikom.

Rover bi prikupljao podlogu koja sadrži okside, a NASA bi koristila zasebnu opremu za izvlačenje kiseonika iz te podloge, navodi se u saopštenju australijske vlade. 

PROČITAJTE JOŠ:  Kosmonaut Oleg Novitski prvi ruski stanovnik modula „Nauka“

Kiseonik izvučen sa mesečeve površine na kraju bi se koristio za održavanje ljudskog prisustva na Mesecu i podršku budućim misijama na Mars.

Zamenik direktora Australijske svemirske agencije Entoni Marfet je izjavio da je NASA impresionirana tehnologijom koja se koristi za daljinsko upravljanje iz ogromnih kamiona koji prevoze rudu gvožđa iz rudnika na severozapadu Australije.

PROČITAJTE JOŠ:  ASTRONOMI U ČUDU: Neobični signali iz Mlečnog puta

Administrator NASA Bil Nelson je rekao da će sporazum ojačati veze sa Australijom u vezi sa istraživanjem svemira koje postoje već duže od 50 godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter