33°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Anselmo la Manna

Izvor: tanjug

NASA lansirala kapsulu za skretanje opasnih asteroida

Američka agencija NASA (Nacionalna Vazduhoplovna i Svemirska Administracija) lansirala je svemirsku letelicu Dart u probnu misiju skretanja putanje asteroida koji predstavljaju potencijalnu ili realnu opasnost za Zemlju.

Svemirska letelica je lansirana na put dugačak 6,8 miliona milja sa misijom da se sruši na jedan svemirski satelit Dimorfos sličan malom Mesecu da bi se videlo da li se asteroidi mogu odvratiti od mogućeg sudara sa Zemljom. 

Dart je lansiran sinoć u 22:21 na raketi nosaču tipa Falcon 9 u vlasništvu kompanije SpaceKs iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji kao prvi planetarni odbrambeni sistem.

Plan je da se robotska svemirska letelica Dart sruši na Dimorfos brzinom od 24.100 kilometara na sat kako bi minimalno promenila putanju tog nebeskog tela.

Ako misija uspe to će značiti da NASA, ali i druge svemirske agencije mogu da skrenu neki asteroid koji ide ka Zemlji i spreče katastrofalni udar i mogući smak sveta.

Kapsula Dart, veličine automobila, odvojila se od noseće rakete nekoliko minuta nakon lansiranja i nastavila svoje 10-mesečno putovanje u duboki svemir, nekih 6,8 miliona milja od Zemlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar